Muče vas upale desni? Evo kako ih možete sprečiti!

by | 18 septembra, 2017

Na adresu redakcije nedavno nam je stiglo pitanje jedne čitateljke koja ima probleme sa čestim upalama desni – šta ih izaziva i kako se mogu sprečiti. Odgovor smo potražili od stomatologa C Dental Center, dr Dragane Čakan

Zapaljenje desni ili Gingivitis nastaje usled delovanja više faktora. Osnovni faktor je nagomilavanje dentalnog plaka usled nepravilnog održavanja oralne higijene i taloženje zubnog kamenca. Ostali faktori mogu biti neadekvatni protetski radovi, loše plombe, pušenje, neka sistemska oboljenja, hormonalni status, uzimanje određenih lekova itd.
Zapaljenje desni daje jasnu kliničku sliku, blagi otok oko zuba,crvenilo, krvarenje na najmanju provokaciju, bol.

Ukoliko se ne leči na vreme, može dovesti do širenja zapaljenja na kost i nastajanja parodontopatije, koja dalje može dovesti do gubitka zuba.
Prvi korak u terapiji jeste poseta stomatologu koji će prvo ustanoviti šta je uzrok nastajanju zapaljenja, a zatim ga i ukloniti.

Dalje je neophodno obučiti i motivisati pacijenta u održavanju oralne higijene jer je to jedini način da se oboljenje ne vrati. Da biste preventivno delovali na upalu desni, možete se pridržavati sledećih pravila prilikom pranja zuba: nije dovoljno koristiti samo četkicu za zube jer ona ne može da očisti sve naslage između zuba niti da ukloni sve bakterije. Treba koristiti konac za zube za nepristupačne delove i tečnost za ispiranje usta radi dezinfekcije desni i uništavanje bakterija.

C Dental Center
Cvijićeva 130, Beograd
www.cdentalcenter.rs
tel: 011/2752849
mob: 063/8026907
email: [email protected]

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.