Vršačka kula – lepotica iz 15. veka krije veliku tajnu!

by | 24 februara, 2020
vrsacka kula

Mitovi i legende o tvrđavama i kulama u Srbiji vekovima su raspirivali maštu pripovedača. Priče o kamenim zdanjima i utvrđenjima opstaju i prenose se generacijama, a neke od njih mogu poslužiti i kao scenario za pravi horor film…

I za Vršačku kulu, utvrđenje koju je podigao Đurađ Branković, nakon pada Smedereva, vezuju se brojne misterije i legende ipak ni jedna od tih misterija nije poput priče o ukletoj princezi, koja se godinama krije u zidinama Vršačke kule, pretvorena u zmiju!

Po legendi, u prelepu princezu zaljubio se jedan čarobnjak, koji je želeo da je uzme za ženu. Princeza ga je odbila i čarobnjak ju je pretvorio u zmiju i prokleo da luta hladnim i mračnim zidinama Vršačke kule. Punih 100 godina princeza se krila, nesrećna i sama. Po jednoj verziji, prikazivala se samo pojedinima, koji su u strahu prepričavali da su videli zmiju prelepih šara, sa krunom na glavi, kako brzo nestaje među pukotinama kule. Zle čini nikada niko nije skinuo, pa se veruje da se princeza zmija još uvek krije, među kamenim utvrđenjem. Kada padne mrak i senke se izduže a sve se oko kule umiri, zmija krene svoj ples, čekajući nekog ko će sa nje skinuti viševekovnu magiju.

Druga verzija priča drugu priču: čitav vek pošto je ukleta princeza postala zmija, jedan mladi pastir je u blizini čuvao ovce. Umoran pred kraj dana, zaspao je naslonjen na hladne zidove kule. U gluvo doba noći, probudio ga je strašan siktav zvuk…probudio se i ugledao najstrašniji prizor u svom životu. Zmija sa zlatnom krunom na glavi, gledala je pravo u njega svojim vlažnim zelenim očima. Na još veće zaprepašćenje, zmija je progovorila i ispričala mu svoju strašnu sudbinu, o čarobnjaku i zlim činima… Na kraju zapanjenom mladiću uputila je molbu: da je poljubi i tako sa nje skine čini. Uprkos strahu i gađenju koji ga je paralisao, pastir poljubi zmiju i ona se istog trenutka pretvori u prelepu princezu. Pastir ne mogavši da skrene pogled od prelepe devojke, povede princezu, čije davno kraljevstvo više nije postojalo, toliko daleko da ih niko nikada više nije video. Možda ih je sveta Cecilija, koja čuva Vrščane i kulu, zaštitila od svih zala…Vršačka kula je i dalje tu, na uzvišenju iznad grada, privlači veliki broj posetilaca, zaljubljenika u istoriju, legende i misterije. Ako krenete ka zdanju „što dopire do neba“, odakle za sunčana vremena puca pogled čak do Avale i Temišvara, možda otkrijete tragove pastira i princeze ili vam se ukaže sjaj njene krune, zavisi u koju od ove dve priče verujete.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.