Carske projice sa spanaćem i slaninom: Idealne za doručak i užinu

by | januar 25, 2024
Carske projice sa spanaćem i sirom: Idealne za doručak i užinu

Danas smo se prisetili odličnog recepta za za doručak ili užinu koju možete poneti na posao – carske projice sa spanaćem i slaninom.

Toliko je različitih recepata i jela da ne znamo šta bismo pre napravili ili isprobali. Ali jedan recept nikada ne pada u zaborav, a to je carska proja. Nema joj ravne.

Carske projice sa spanaćem i slaninom

Ako tražite nešto ukusno, da se lako priprema, a da je idealno za doručak, večeru ili užinu koju možete poneti na posao, onda su to definitivno projice. A naročito carske koje možete modifikovati po ukusu. Mi ih pripremamo sa slanimom, ali dolaze u obzir i šunka, pečenica, kobasica – šta više volite.

A spanać je obavezan jer je izuzetno zdrav i daje poseban šmek carskim projicama. Uz spanać ili umesto njega, možete dodati blitvu ili koprivu (ako imate zamrznutu). A možete dodavati i: kisele krastavčiće, crvenu papriku, kukuruz šećerac, grašak, šargarepu iz turšije…

Na Jutjubu smo pronašli odličan recept za pripremu carskih projica:

Kako mi pripremamo carske projice

Sastojci:

  • 2 šolje kukuruznog brašna
  • 1 šolja pšeničnog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 2 šolje kisele vode
  • 1/2 šolje ulja
  • 200g feta sira (ili po ukusu)
  • 3 jaja
  • 200g spanaća (svežeg ili smrznutog)
  • 150g slanine (isečene na kockice)

Priprema:

  1. Zagrejte  rernu na 200 stepeni Celzijusa.
  2. U velikoj posudi pomešajte kukuruzno brašno, pšenično brašno, prašak za pecivo i so.
  3. Dodajte kiselu vodu i ulje, pa dobro promešajte.
  4. Dodajte jaja i ponovo dobro promešajte kako biste dobili glatku smesu.
  5. Dodajte izmrvljeni feta sir, spanać (prethodno očišćen i sitno seckan) i kockice slanine. Sve dobro promešajte kako bi se svi sastojci ravnomerno rasporedili.
  6. Sipajte smesu u kalupe za projice u koje ste prethodno stavili papirne korpice za mafine.
  7. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni oko 30-40 minuta, ili dok proja ne dobije lepu zlatno smeđu boju.
  8. Služiti toplo uz kiselo mleko, jogurt ili kefir.

Prijatno!

Creative-Family/gettyimages.com