Hleb od tikvica će biti vaš omiljeni letnji dodatak jelima!

by | jun 13, 2023
hleb od tikvica

Ovaj zdrav hleb od tikvica je nežan i punog ukusa. Napravljen je od integralnog brašna  sa dodirom narandže i ruzmarina i predstavlja pravo osveženje za vrele letnje dane.

Upravo negde u ovom periodu počinje sezona tikvica. I dok su nam dobro poznati recepti za pohovane tikvice, čorbe, potaže, tikvice iz rerne, špagete od tikvica, čak smo isprobali i sladoled od ovog povrća. Ipak, one su toliko raznovrsne da mogu da podrže svačiji ukus i skoro svaki recept. Baš zato, ovog puta odlučili smo se da podelimo sa vama recept za ovaj hleb od tikvica.

Hleb od tikvica

Sastojci za hleb od tikvica

3 1/2 šolje rendanih tikvica, oko 350 grama

2 1/2 šolje integralnog brašna – ili probajte brašno od cele pšenice, oko 240 grama
1 šolja šećera – ili probajte kokosov šećer
1 kašičica praška za pecivo
3/4 kašičice sode bikarbone
3/4 kašičice soli
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice mlevenih karanfilića
1/2 kašičice muškatnog oraščića
2 kašičice kore od pomorandže
2 kašičice svežeg ruzmarina, mlevenog
1/3 šolje soka od pomorandže
1/2 šolje ulja avokada (ili maslinovog ulja )
2 jaja
2 kašičice vanile
1 šolja pekana ili oraha , tostiranih

Priprema

  1. Zagrejte rernu na 350 stepeni.
  2.  Namažite tepsiju veličine 22 x 8 uljem ili prekrijte pek papirom
  3. Tikvice narendajte i ostavite sa strane.
  4. Pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo , sodu bikarbonu , morsku so , cimet , karanfilić, muškatni oraščić , ruzmarin i koricu pomorandže.
  5. U posebnoj posudi umutite sok od pomorandž, ulje, jaja i vanilu.
  6. Nežno istisnite višak vlage iz tikvica. Ovo dobro funkcioniše u peškiru za suđe ili samo pritisnite u cediljku.
  7. Pomešajte zajedno sa mešavinom jaja. Dodajte suve sastojke i mešajte dok se smesa ne sjedini. Dodajte isceckane orahe.
  8. Sipajte testo u pleh. Pecite 50-60 minuta dok hleb od tikvica ne bude gotov.NAPOMENE

    Ovaj hleb od tikvica nije baš sladak! Dodajte još zaslađivača po želji! Kokosov šećer je manje sladak od šećera od šećerne trske. Koristite istu količinu šećera od trske za slađi hleb ili dodajte više kokosovog šećera.

Dobro se zamrzava! Ostavite da se potpuno ohladi, potpuno zatvorite plastičnom folijom. Čuva se „svežim“ u zamrzivaču najmanje do 6 meseci.

Hrskavi prženi plavi patlidžan sa umakom od fete i meda

U nastavku u tekstu nudimo i nekoliko sličnih recepata, svakome prema ukusu i ko šta voli! 🙂

@mamagrowganics Made with homegrown Zucchini 💚 #zucchini #zucchinibread #homegrown #gardentotable #farmtotable #gardenersoftiktok #fyp #gardening #garden #gardening101 #gardeningtips #ediblegarden #trending ♬ I Wanted to Leave – SYML

Lepota i zdravljesean nalaboff/iStock/Getty Images Plus via Getty Images