Mus od limuna morate probati – predobar je!

by | 26 juna, 2023
mus od limuna

Mekan, lagan i ukusan, ovaj mus od limuna vrhunski je letnji desert. Tako osvežavajuć, kremast i lagan – kad ga jednom probate, pravićete ga stalno.

Kako se pravi mus od limuna

Sastojci: 

Za bazu: 

  • 3/4 mlevenog ili izmrvljenog keksa
  • (6 punih listova)
  • 2 kašike šećera
  • 3 kašike neslanog putera, rastopljenog

Za mus: 

  • 2 1/2 kašike svežeg limunovog soka
  • 1 1/2 kašike vode
  • 1 1/2 kašičice želatina u prahu bez ukusa
  • 355 ml slatke pavlake
  • 1 šolja (110 g) šećera u prahu
  • žuta prehrambena boja(opciono)
  • 340 g krem sira, omekšanog
  • 290 g krema od limuna
  • šlag, kriške limuna, listići mente i borovnice za ukrašavanje

Priprema:

  1. Prvo napravite bazu. Pomešajte keks i šećer, a zatim dodajte puter. Ravnomerno rasporedite bazu u 8-10 čaša za mus i pritisnite kašičicom.
  2. Sipajte limunov sok i vodu u malu posudu. Po vrhu ravnomerno pospite želatin, ostavite da odstoji 5 minuta.
  3. U međuvremenu umutite slatku pavlaku. Dodajte 1/3 šolje šećera u prahu, po želji obojite žutom prehrambenom bojom i dobro umutite.
  4. U posebnoj velikoj posudi za mešanje umutite krem sir. Dodajte krem od limuna i preostale 2/3 šolje šećera u prahu u mešavinu.
  5. Zagrejte rastopljeni želatin u mikrotalasnoj pećnici na 30 sekundi. Mutite 1 minut da se želatin dobro rastvori, a zatim ostavite da se hladi 3 minuta. Ne duže.
  6. U krem sir polako sipajte smesu želatina, a zatim mešajte dok se dobro ne sjedini. Lagano umešajte slatku pavlaku (deo po deo) dok se sve lepo ne sjedini.
  7. Kašikom sipajte mus u čaše. Pokrijte i stavite u frižider 2 sata (ili do 1 dan unapred ako želite) da se stegne. Ukrasite po želji. Poslužite hladno.

Napomene: Mešavina želatina ne sme da se hladi duže od 3 minuta, inače može početi da se veže, pa ćete dobiti grudvice u musu. Koristite isključivo sveže isceđeni sok od limuna. Krem sir mora biti zagrejan na sobnoj temperaturi, inače se neće dobro umutiti.

Recept plus: Krem od limuna

Sastojci: 

  • 4 jaja
  • 140 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • rendana kora od jednog limuna
  • 100 ml limunovog soka
  • 100 g neslanog putera

Priprema:

  1. Dobro operite limun rastvorom vode i sode bikarbone i isperite ga mlakom vodom. Prosušite papirnim ubrusom i narendanjte koru. Zatim isecidite sok.
  2. Žicom umutite jaja, šećer i vanil šećer. Kuvajte to na pari dva minuta uz stalno mešanje žicom. Dodajte limunovu koru. Nakon 4-5 minuta kuvanja dodajite postepeno puter.
  3. Nastavite da kuvate uz stalno mešanje dok se krem blago ne zgusne. Zatim sklonite s pare.
  4. Kad se krem malo prohladi, prespite ga u sterilisanu teglu, zatvorite i držite u frižideru.

 

Rimma_Bondarenko/gettyimages.co.uk