Musaka od tikvica – ukusnija i zdravija od klasične musake

by | jul 31, 2023
Musaka od tikvica

Ako vam je dosadilo da pravite musaku (a obožavate je) stalno na isti način, imamo idealan predlog za vas – musaka od tikvica. Lako se priprema, a ukus će vas oduševiti.

Musaka je tradicionalno jelo i uglavnom se pravi od krompira i mlevenog mesa. Ali, ako želite manje kalorično, a pritom podjednako ili čak ukusnije jelo, predlažemo vam da umesto krompira koristite tikvice. Dobićete mnogo laganiju varijantu svog omiljenog jela, koja se mnogo lakše vari od klasične musake. A baš to nam treba leti.

Kako se priprema musaka od tikvica

Sastojci:

  • 2-3 veće tikvice (oko 700 g), isečene na kolutove
  • 1 glavica crnog luka, isečenog na
  • 450 ml paradajz sosa
  • 600 g mlevenog mesa
  • 2-4 čena belog luka, ispasirana
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so i biber, po ukusu
  • 1½ kašičica sušenog origana
  •  1 lovorov list
  • 1/8 kašičice mlevenog karanfilića
  • 1 šolja rikota sira
  • ¼ šolje mlevenog parmezana
  • sveže začinsko bilje po izboru, iseckano

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 180 stepeni i podmažite posudu za pečenje (30x 20 cm) maslinovim uljem.
  2. Zagrejte ulje u velikom tiganju, na srednjoj temperaturi.
  3. Dodajte luk i dinstajte dok ne postane staklast i mekan, oko 3-4 minuta.
  4. Dodajte beli luk i kuvajte još jedan minut.
  5. Zadim dodajte meso i dinstajte sve dok ne promeni boju. Sve vreme mešajte.
  6. Dodajte paradaz sos, lovorov list, origano, karanfilić, so i biber. Kada proključa, smanjite vatru i kuvajte dok se sos ne ukuva, oko 15 minuta. Sklonite sa špreta i uklonite lovorov list.
  7. Na dno tepsije ređajte tikvice, pa preko sipajte meso i rikota sir. Zatim opet stavite sloj tikvica, pa meso, pa rikota sir. Postupak je isti kao i za klasičnu musaku od krompira. Na vrhu treba da budu tikvice koje treba posuti parmezanom.
  8. Pecite musaku 25-30 minuta,  azatim je pospite svežim začinskim biljem po želji.

Napomena: Kada idečete tikvice, posolite ih i ostavite da odstoje bar pola sata, kako bi ispustile višak tečnosti. Zatim ih dobro ocedite i poređajte na papirni ubrus.

Prijatno!

U nastavku je video kako se priprema musaka od tikvica:

 

Pohovane paprike punjene sirom: Niko im ne može odoleti

meteo021/gettyimages.co.uk