Najbolji recept za slatko od trešanja

by | maj 29, 2024
slatko od trešanja

Da li ste nekada probali slatko od trešanja? Ako niste, propustili ste zaista mnogo!

Slatko od trešanja je delikatna, aromatična poslastica koja odiše prirodnim, voćnim notama trešanja, uz blagu karamelizovanu nijansu šećera. Ono se poslužuje kao specijalna dobrodošlica, donoseći trenutak uživanja i zadovoljstva.

Tradicija posluživanja slatkog u Srbiji

Tradicija spremanja i služenja slatkog u Srbiji ima korene u osmanskom periodu, kada su se običaji i kulinarski uticaji s Istoka širili Balkanom. Tokom 16. i 17. veka, pod uticajem Osmanskog carstva, mnogi običaji vezani za hranu, uključujući pripremu slatkog, postali su deo lokalne kulture. Prvobitno, slatko je bilo rezervisano za bogatije slojeve društva zbog skupoće šećera. Kasnije, to je postao izraz dobrodošlice prihvaćen u svim slojevima društva.

Članak se nastavlja posle reklama

Slatko, koje se obično pravi od raznog voća kao što su jagode, šljive, smokve ili dunje, kuva se s pažnjom i ljubavlju, često prenoseći recepte s generacije na generaciju. Ova poslastica se tradicionalno služi gostima kao znak dobrodošlice, najčešće uz čašu hladne vode. Priprema slatkog zahteva strpljenje i umeće, jer je potrebno dugo kuvanje voća u šećernom sirupu kako bi se dobila odgovarajuća konzistencija i ukus. Služenje slatkog predstavlja simbol gostoprimstva i srdačnosti, odražavajući kulturu pažnje prema gostima.

Kakvog je ukusa slatko od trešanja?

Za razliku od teškog slatkog ukusa koji imaju slatko od smokava ili slatko od dunja, ovaj recept donosi aromu koja je laganija i prilično osvežavajuća, čak blago kiselkasta. Čak je i tesktura nešto drugačije: trešnje ostaju cele.

 

Članak se nastavlja posle reklama

 

Najbolji recept za slatko od trešanja

Sastojci:
1 kg trešanja
1,25 kg šećera
1-2 kesice vanile
1 čaša (2 dl) vode
1 limun

Članak se nastavlja posle reklama

Priprema:

  1. Oprati trešnje i očisiti ih od semenki
  2. Prokuvati šećer i vodu tako da se dobije gust sirup.
  3. U šećerni sirup dodati trešnje i limun isečen na kolutiće
  4. Kuvati sve dok se trešnje skroz ne ukuvaju. Znaćete da je slatko od trešanja gotovo kada sa varjače tečnost počne da kaplje kap po kap, umesto da curi.
  5. Ostaviti preko noći da se hladi
  6. Ujutro sipati u čiste i sterilisane tegle.
  7. Prijatno!

Kako se priprema slatko od  trešanja? Video

Ukoliko pripremate slatko prvi put ovaj će vam video biti od koristi.

Članak se nastavlja posle reklama

Mariha Kitchen/gettyimagesplus