Pikantna pileća krilca u sosu od tucane paprike

by | oktobar 30, 2023
pikantna pileća krilca u sosu od tucane paprike

Za ljubitelje pikantne hrane ne postoji veća poslastica od pilećih krilaca. A ova pileća krilca pripremamo u sosu od tucane paprike – za sve one koji vole zaista ljuto!

Pileća krilca su idealan izbor za pripremu uz ljuti sos jer njihova nežna tekstura omogućava da se savršeno upiju arome i ljutinu sosa, stvarajući izvanredan ukusni doživljaj. Takođe, piletina je neutralnog ukusa, pa se odlično slaže s raznim ljutim začinima. Ovoga puta, za ljubitelje pikantne hrane, klasična meksička mešavina: slatko ljuti sos od tucane paprike.

Da li ljute paprike utiču na zdravlje?

Što se tiče zdravlja, umerena konzumacija ljutih paprika i ljutih sosova može imati čak i koristi. Ljute paprike sadrže kapsaicin, koji može poboljšati varenje, povećati metabolizam, smanjiti osećaj gladi i imati antiinflamatorne efekte. Međutim, preterana konzumacija ljutih začina može izazvati iritaciju želuca i creva, pa se treba držati umerenosti. Takođe, ljuti sosovi često sadrže dodatke poput soli i šećera, pa treba paziti na količinu koju unosimo.

Recept za pikantna krilca u sosu od tucane paprike:

Sastojci:

500 grama pilećih krilaca

1 kašičica: suvog začina, bibera, čilija, paprike, belog luka u prahu, tucane paprike…

1 kašika kukuruznog skroba

50 ml soka iz kompota od breskve

50 ml ljutog sosa

1 kašika soja sosa

 

Video recept:

@cookwithchay Chili, garlic, butter, chicken wings check my Insta for recipe @cookwithchay ##foodies##friedchicken##chicken##wings##chickenwings##wingrecipes##recipe##recipes##cooking##instafood##igdaily##dinner##food##yum##instagood##foodporn##foodstagram##foodlover##foodgasm##instadaily##tasty##tastyfood##chickenrecipes##reels##reelsinstagram##reelsofinstagram##reelsviral##reelsinsta##foodie##chickens ♬ original sound – chhayamjoshi

Kako pripremiti prikantna krilca u sosu od tucane paprike?

  • Krilca očistiti, zaseći ih do kosti.
  • U posudi spremiti mešavinu začina: 1 kašikica bibera, 1 kašikica mlevene paprike, 1 kašikica čilija, 1 kašikica suvog začina, 1 kašikica belog luka u pragu
  • Krilca preliti sa dve kašike ulja, a potom uvaljati u mešavinu začina. Posuti kukuruznim skrobom
  • Staviti ih u rernu, na gril pečenje. Peći 15 minuta na 350 stepeni /uz okretanje. U standardnoj reni peći na 220 stepeni 12 minuta uz okretanje
  • Dok se krilca peku, pripremiti sos od tucane paprike. U tiganju otopiti 50 grama putera, u tom propržiti 3 čena svežeg belog luka i vlašca, 1 kašikicu tucane paprike. Dodati pola šolje soka od kompota, ljuti i sojin sos. Kuvati dok se ne zgusne.
  • Kada se krilca ispeku, uvaljati ih u ljuti sos od tucane paprike.

Prijatno!

 

 

 

Tatiana Volgutova/istock/gettyimagesplus