Pileće grudi u belom sosu

by | maj 10, 2024
pileće grudi u belom sosu

 

Pileće grudi u belom sosu su sočne, blagog ukusa, savršen porodični ručak

Piletina je nisko kalorična, a bogata proteinima i smatra se najzdravijom vrstom mesa.

Zašto je piletina zdrava?

Piletina je izvor visokokvalitetnih proteina koji su ključni za izgradnju mišića i održavanje zdravog metabolizma. Bogata je nutrijentima poput vitamina B6, koji podržava zdravlje mozga, i niacina, koji može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Piletina je također dobar izvor selena, minerala koji igra ulogu u imunološkom sustavu i štiti stanice od oksidativnog stresa. Konzumiranje piletine može pomoći u održavanju zdrave telesne težine, jer je niska u mastima, ali bogata proteinima koji daju osećaj sitosti.

Recept za pileće grudi u belom sosu:

Sastojci:

  • 1 pileće grudi bez kosti (malo veći komad)
  • 1 pavlaka
  • 300 g slanine
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • biber, so
  • kašika brašna
  • 4 dl vode
  • veza peršuna
  • 100 g pirinča

Priprema:

1. Meso obariti, ohladiti i iseći na kockice.

2. Crni i beli luk i slaninu takođe iseći na kockice.

3. Slaninu malo propržiti, dodati crni a kasnije i beli luk, te seckano pileće meso.

4. Jelo začiniti po ukusu i naliti 3 dl vode, poklopiti i još malo dinstati.

5. Posebno umutiti pavlaku, 1 dl vode i brašno, te sipati u meso. Kuvati još nekoliko minuta dok se sos ne zgusne, pa jelo skloniti sa šporeta i dodati seckani peršun.

6. Obariti pirinač i služiti ga uz piletinu u belom sosu. Umesto pirinča, kao prilog, možete služiti testeninu.

alleko/gettyimagesplus