Posna pita s kiselim kupusom i gotovim korama: Nema joj ravne

by | decembar 21, 2023
Posna pita s kiselim kupusom: Nema joj ravne

Danas pripremamo jedno od omiljenih tradicionalnih jela koje je izuzetno zdravo. U pitanju je posna pita s kiselim kupusom.

Ako hoćete da napravite nešto posno i zdravo u ove dane posta – napravite pitu. Oni koji su probali znaju koliko je ukusna, a ono koji nisu – vreme je da probaju. Neće se pokajati.

Posna pita s kiselim kupusom: Šta je čini zdravom

Kiseli kupus nije samo obična salata. To je jedna od najzdravijih namirnica koje konzumiramo zimi. I treba ga jesti svaki dan prvenstveno zbog toga što je reč o prirodnom probiotiku koji hrani dobre bakterije u crevima. To je ključno za jak imunitet i svima nam je to prioritet u danima kada haraju razni virusi. Osim toga, ako ste na terapiji antibioticima, jedite kiseli kupus jer će on ubrzati obnavljanje narušene mikroflore creva.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako ne postite, a volite slatki kupus, na TikToku-u smo pronašli odličan recept za pripremu  pite od svežeg kupusa:

@albert_cancook Cabbage pie, my family recipe #cabbage #pie #veggies #fyp #learnontiktok ♬ Mi Pan Su Su Sum – Ev0lution

Recept za posnu pitu od kiselog kupusa

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
  • 2 šargarepe
  • 2 krompira
  • 1 šolja pirinča
  • so i biber po ukusu
  • 1 pakovanje gotovih kora za pitu
  • ulje

Priprema:

  1. Uklonite vanjske listove kiselog kupusa i naseckajte ga sitno. A zatim ga isperite pod mlazom hladne vode.
  2. Na srednje jakoj vatri, propržite crni luk na malo ulja dok ne postane staklast. Dodajte rendanu šargarepu i kiseli kupus. Dinstajte sve zajedno dok povrće ne omekša.
  3. Dodajte oljušten i sitno iseckan krompir i dobro opran pirinač. Posolite i pobiberite po ukusu. Zatim dolijte malo vode i dinstajte još nekoliko minuta dok se svi sastojci dobro ne sjedine i pirinač ne nabubri.
  4. Sklonite šerpu sa šporeta i ostavite da se ohladi.
  5. Premažite jednu koru uljem i preko stavite drugu. Filujte kore i urolajte ih kao i svaku drugu pitu. Ili slažite jednu preko druge. Kako vam se više sviđa. Ukus će ostati isti.
  6. Ređajte jufke u podmazanu tepsiju, premažite ih uljem i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni Celzijusa oko 30-40 minuta, dok ne porumeni. Služiti toplo.

Prijatno!

Članak se nastavlja posle reklama
Ryzhkov/gettyimages.co.uk