Posna pizza ukusnija od klasične – i još čuva liniju

by | april 10, 2024
Posna pizza s povrćem, bez mesa i sira

Ako postite, ne morate da se odričete omiljenog italijanskog specijaliteta. Posna pizza s povrćem pravi je praznik za nepca, a pritom ne goji. 

Kada jednom probate posnu picu s povrćem, pravićete je i kad prođe post. Greške nema – samo stavite povrće koje volite. Bićete i siti i fit.

Posna pizza je preukusna – i zdrava

Zahvaljujući obilju povrća, posna pica je  u stvari jedno vrlo zdravo jelo. A budući da ne sadrži šunku (ili ostale vrste mesa) i sir, ima mnogo manje kalorija od klasične pice. Što je čini idealnim jelom ako ste na dijeti. Doduše, osim povrća, u picu možete dodati tunjevinu ili sardine, jer su posne. A od povrća, možete staviti sve što se zatekne u frižideru.

Na svu sreću, krenuo je mladi zeleniš, pa i to možete staviti (mladi crni luk, sremuš, spanać, blitvu…). Na TikTok-u možete naći odlične recepte za pripremu posne pice, kao što je sledeći video recept:

@tolensplantbased Plant Based Pizza – No cheese 🙂 #pizza #cooking #vegan #plantbased #tutorial #cookingvideo #homemade #kitchen #yum ♬ Short Shit! – GrindHard E

Recept za posnu pizzu

Sastojci:

Za testo:

  • 300 g pšeničnog brašna
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 75 +130 ml tople vode
  • malo soli

Za nadev:

  • 100 ml paradajz pirea
  • 1 veći paradajz
  • 100 g pečuraka po izboru (bukovače, šampinjoni, šitake)
  • 1 manja tikvica
  • 1 srednja glavica crvenog luka
  • 1 paprika babura
  • zelene ili crne masline
  • šaka sveže rukole
  • malo maslinovog ulja
  • so i biber po ukusu

Priprema:

  1. Pomešajte 75 ml tople vode, šećer i kvasac. Dobro promešajte i ostavite na toplom da kvasac nadođe.
  2. Dodajte so, brašno i 130 ml vode. Umesite glatko testo, prekrijte ga krpom i ostavite da nadođe. Zatim premesite i razvucite oklagijom na debljinu malog prsta.
  3. Stavite testo u pobrašnjen pleh za picu. Premažite paradajz pireom i preko poređajte iseckano povrće i pečurke (osim rukole). Posolite, pobiberite i poprskajte maslinovim uljem.
  4. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 25-30 minuta. Izvadite picu i pospite je rukolom.

Prijatno!

Bezglutenske palačinke bez brašna: Omiljeni dezert na zdrav način

Taras Grebinets/shutterstock.com