Posne pljeskavice od praziluka i leblebije: Ukus će vas oduševiti

by | decembar 11, 2023
Posne pljeskavice od praziluka i leblebije: Ukus će vas oduševiti

Otkrili smo još jedno preukusno posno jelo koje se lako priprema – posne pljeskavice od praziluka i leblebije.

Postoji milion recepata za pripremu posnih pljeskavica, a među najukusnijima je recept za pripremu posnih pljeskavica od praziluk i leblebija. Svako može da ih napravi – uopšte nije komplikovano, a ukus je fenomenalan.

Posne pljeskavice od praziluka i leblebije: I ukusne i zdrave

Već nekoliko puita smo pisali o tome koliko je praziluk zdrav, a sad samo želimo da vam skrenemo pažnju na to koliko su zdrave leblebije. Leblebije su odlične za osobe koje boluju od dijabetesa jer pomažu u kontroli šećera u krvi i čuvaju zdravlje srca i creva.

Leblebije ne sadrže gluten i ne spada u grupu čestih alergena. S obzirom na to da recept koji smo mi odabrali sadrži prezle, ako bolujet od celijakije ili prosto izbegavate gluten, slobodno ih izostavite.

Na internetu se mogu naći odlični recepti za pripremu posnih pljeskavica, kao što je sledeći recept sa TikTok-a:

@fitgreenmind What I call a VEGAN BURGER 🍔😼#veganrecipes #veganburger #veganmeat #burgerrecipe #fyp #veganfastfood ♬ Originalton – Maya Leinenbach

Recept za posne pljeskavice

Sastojci:

  • 130 g kuvane leblebije
  • 160 g iseckanog praziluka
  • 1/2 šolje crvenog luka, isečenog na kockice
  • 2 čena belog luka
  • 30 g oraha
  • morska so i biber po ukusu
  • 1/4 kašičice kurkume
  • 1 kašičica  limunovog soka
  • 1 kašika tahinija
  • 1 vezica svežeg peršuna, sitno iseckana
  • malo prezle
  • 2 kašike ulja

Priprema:

  1. Ostavite leblebije da se potpuno ocede.
  2. U suvom tiganju tostirajte orahe dok ne počnu da menjaju boju. Zatim ih ostavite po strani da se ohlade. Kada se orasi ohlade, sitno ih iseckajte.
  3. Zagrejte kašiku ulja na srednjoj temperaturi i dodajte praziluk, crni i beli luk. Pržite sve dok ne omekšaju.
  4. U blenderu ili multipraktiku (a možete koristiti i štapni mikser) izmiksajte leblebije i kurkumu. Zatim ih prebacite u činiju. Posolite i pobiberite.
  5. Dodajte tahini, limunov sok, propržen luk, peršun, orahe i malo prezle. Ostavite smesu da odstoji u frižideru oko pola sata da bise pljeskavice lakše oblikovale.
  6. Formirajte pljeskavice (možete ih uvaljati u prezle, a i ne morate – kako vam se više sviđa).
  7. Zagreje malo ulja na srednjoj temperaturi i pržite pljeskavice sa obe strane dok ne porumene. Pljeskavice možete peći i u rerni. Poređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 200 stepeni dok ne porumene.
  8. Služite pljeskavice uz salatu pomfrit.

Prijatno!

Panagiotis Kyriakos/gettyimages.co.uk