Posne punjene paprike: Preukusan i zdrav ručak

by | avgust 17, 2023
Posne punjene paprike

Čim počne post, setimo se fenomenalnog recepta – posne punjene paprike. Mogu se pripremati na bezbroj načina (u zavisnosti od ukusa). Reč je ne samo o preukusnom, već i veoma zdravom jelu.

Posne punjene paprike treba da se nađu na meniju tokom cele sezone, ne samo za vreme posta.

Posne punjene paprike: Idealne i za one koji su na dijeti

Posne punjene paprike su niskokalorično, a istovremeno i nutritivno bogato jelo jer se pune povrćem i začinima koji sadrže obilje hranljivih i lekovitih sastojaka. Hranljive vrednosti ovog jela zavise od konkretnih sastojaka koje koristite i veličine porcije. Opšte govoreći, posne punjene paprike su obično niskokalorične i bogate vlaknima, što je odlično za varenje i osećaj sitosti.

Članak se nastavlja posle reklama

Naročito se ističe likopen iz paradajza (njegova koncentracija se uvećava termičkom opbradom). Ovaj antioksidant se bori protiv molekula slobodnih radikala koji mogu oštetiti ćelije i oslabiti imunološki sistem. Osim toga, likopen snižava holesterol, poboljšava vid i čuva prostatu.

Kako se priprema ovo jelo

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 1,5 šolja pirinča (280 grama)
  • 5-6 velikih paprika babura
  • 4 paradajza 
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike paradajz paste
  • 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 2 kašičice morske soli
  • 1 kašičica mlevene crvene paprike
  • 1/4 kašičice mlevenog bibera
  • 1 vezica svežeg peršuna, sitno iseckanog
  • 1 kašika iseckanog lista korijandera
  • 2 kašike suvog začina (mešavina povrća)
  • 1 litar bujona od povrća

Priprema:

  1. Operite paprike. Odsecite vrhove (kapice) i izvadite semenke.
  2. Zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i pržite sitno iseckan crni luk dok ne postane staklast. zatim dodajte sitno iseckan beli luk i kratko propržite.
  3. Dodajte oljušten paradajz isečen na kockice i dobro opran pirinač. Pustite da se dinsta nekoliko minuta.
  4. Dodajte paradajz past, mlevenu papriku, so, biber, peršun korijander i mešavinu začina. Pustite da se krčka minut-dva, pa sklonite s vatre.
  5. Filujte paprike i ređajte ih u podmazanu duboku vatrostalnu činiju. Svaku papriku prekrijte odsečenim vrhom. Nalijte bujon i vodu i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta.

Prijatno!

Članak se nastavlja posle reklama

Pohovane rolnice od tikvica sa tunjevinom: Proteinska bomba

zefirchik06/gettyimages.co.uk