Posne punjene tikvice sa paradajzom iz rerne

by | mart 21, 2024
posne punjene tikvice sa paradajzom

Posne punjene tikvice, naročito kada su pravljene sa paradajzom su izdašno i ukusno jelo koje ćete praviti i kada ne postite

Ne samo što su ukusne i zdrave, posne punjene tikvice su i jeftin recept. Većinu sastojaka imate kod kuće i – pristupačni su. Pripremaju se za 45 minuta, a podjednako ih možete za jesti za ručak kao i za večeru. Ukoliko ih poslužite uz biljni sir – još su ukusnije!

Šta posne punjene tikvice sa paradajzom čini zdravim izborom?

Pre svega, njihov glavni sastojak! Tikvice su niskokalorične, sadrže malo masnoća a puno vlakana koja pozitivno utiču na varenje. Pirinač, sa druge strane, donodi zdrave šećere i kalorije koje su odličan izvor energije, pa ćete dugo ostati siti. Ovako spremljene tikvice sadrže i antioksidante iz paradajza, a masnoća je jako malo jer je upotreba ulja ograničena.

Kako se prave punjene tikvice?

Sastojci:

1 kg tikvica

4-5 komada čeri paradajza

3 supene kašike pirinča

1/2 litre paradajz soka

mirođija, so, biber

1 glavica crnog luka

Priprema: 

  1. Tikvice oprati, oljuštiti, izdubiti, tako da su spremne za punjenje.
  2. Isecite luk i izdinstajte ga na malo ulja. Dodajte sitno sečeni čeri paradajz, unutrašnjost tikvica i dobro oprani pirinač. Kada pirinač omekša, dodajte začine.
  3. Pipremljenom smesom napunite tikvice.
  4. Poređajte u vatrostalnu činiju, i prelijte paradajz sokom, a potom i čašom vode. Pecite u rerni na 200 stepeni oko 45 minuta

Prijatno!

Video recept za posne punjene tikvice sa paradajzom

SMarina/gettyimages