Posne šnicle od soje, sočne i ukusne

by | april 24, 2024
posne šnicle od soje

Posne šnicle od soje ukusan su i hranljiv obrok u vreme posta, ako ih pripremite na pravi način. A mi vam dajemo odličan recept

Da li je soja zdrava?

Soja je izvor bogat proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima, poput gvožđa i kalcijuma, što je ključno za zdravlje. Istraživanja sugerišu da konzumiranje soje može smanjiti rizik od srčanih oboljenja, osteoporoze, zahvaljujući fitonutrijentima poput izoflavona. Najbolje je konzumirati fermentiranu soju, poput tempeha, misa i nattoa, jer fermentacija poboljšava probavljivost i apsorpciju hranjivih sastojaka. Sojino mleko i tofu takođe su odlični izvori, ali treba ih birati sa manje dodatog šećera ili soli. Uključivanje raznovrsnih sojinih proizvoda u ishranu može doprineti uravnoteženoj ishrani.

Kako se prave posle šnicle od soje?

Sastojci: 

  • 200 gr sojinih ljuspica
  • 150 gr prezli
  • 3 kašike brašna
  • 50 gr lanenog semena
  • 2 šargarepe
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 krompir
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • začini po ukusu
  • ulje za prženje
  • kukuruzno brašno

Priprema:

  1. Sojine ljuspice potopite u vodu da nabubre. Isto uradite i sa lanenim semenom – sipajte 50 grama celih semenki u 50 ml vode, pa ih ostavite tako pola sata.
  2. Dok se ljuspice natapaju, narendajte na krupno krompir i šargerepu, a luk iseckajte na sitno.
  3. Sojice ljuspice dobro ocedite, pa ih pomešajte sa povrćem. Dodajte brašno, prašak za pecivo i začine (najmanje pola kašikice soli i bibera), a potom i laneno seme. Sve izmešajte.
  4. Vodu od lanenog semena dodajte u smesu kako bi povezala sastojke, a onda polako dodajte prezle dok smesa ne bude adekvatne konzistencije da šnicle mogu lepo da se oblikuju
  5. Oblikujte šnicle i uvaljajte ih u kukuruzno brašno
  6. Pržite šnicle u ulju, a potom ih stavljajte na papir da ocede višak masnoće
  7. Kada se prohlade zalijte ih limunovim sokom.

Prijatno!

 

Maria Tebryeva/istock/gettyimagesplus