Posne suve punjene paprike: Idealne za slavsku trpezu

by | novembar 16, 2023
Posne suve punjene paprike: Idealne za slavsku trpezu

Ako tražite recepte za posnu slavsku trpezu, imamo odličan predlog za vas – posne suve punjene paprike. Iznenadićete se koliko su ukusne.

Sušene crvene paprike punjene pirinčem ukusom mogu da pariraju paprikama punjenim mesom. Lako se pripremaju i preukusne su.

Posne suve punjene paprike: Ukusne i niskokalorične

Tek kad ih probate videćete koliko su posne suve paprike punjene pirinčem ukusne i zasitne. Osim što je posno, ovo jelo je i niskokalorično, a to je dobra vest za sve one koji se trude da sačuvaju dobru liniju. Osim pirinčem, sušene paprike, ako ne postite, moežete puniti i mesom (isti nadev kao za klasične punjene paprike), krompirom, sirom i jajima, prazilukom i ostalim povrćem.

Baš zahvaljujući povrću, ovo jelo nije samo ukusno već i izuzetno zdravo. Da bi bilo još zdravije, dodajte malo tucane ljute papričice (ako volite ljuto). Ljuta papričica ubrzava cirkulaciju, čisti krvne sudove, jača imunitet…

Jedan od načina za pripremu posnih punjenih paprika možete videti u sledećem videu:

Kako se pripremaju

Sastojci:

  • 10 sušenih crvenih paprika
  • 1 šolja pirinča
  • 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
  • 2 šargarepe, izrendane
  • 3 čena belog luka, sitno iseckana
  • 1 šolja paradajz soka
  • 4 kašike ulja
  • 1 kašičica brašna
  • so i biber po ukusu
  • 1 kašičica suvog začina (po želji)
  • 1/4 kašičice tucane ljute papričice
  • malo svežeg peršuna

Priprema:

  1. Operite paprike i ostavite ih da odstoje nekoliko sati (ili preko noći) u hladnoj vodi. Operite i ocedite pirinač.
  2. Zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i propržite crni luk dok ne postane staklast. Zatim dodajte beli luk i šargarepu. Pržite još par minuta.
  3. Dodajte pirinač i začinite po ukusu. Zatim sklonite sa šporeta.
  4. Punite paprike pirinčem i poređajte ih u podmazanu vatrostalnu činiju. Prelijte ih vodom i stavite poklopac ili foliju.
  5. Pecite paprike u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne ispari skoro sva tečnost.
  6. Zagrejte dve kašike ulja na srednjoj temperaturi i propržite kašičicu brašna. Dodajte sok od paradajza i posolite. Kuvajte uz stalno mešanje dok se ne zgusne.
  7. Prelijte paprike i ostavite ih u rerni još 5-7 minuta.
  8. Služite toplo.

Prijatno!

Esin Deniz/gettyimages.co.uk