Rolat sa prazilukom i spanaćem: Idealan za prazničnu trpezu

by | decembar 22, 2023
Rolat sa prazilukom i spanaćem: Idealan za slavsku trpezu

Nema ništa lepše i ukusnije od rolata – i slatkih i slanih. Eto ideje za prazničnu trpezu – rolat sa prazilukom i spanaćem.

Već uveliko smišljamo meni za prazničnu trpezu. Ako ga niste pravili do sada, sad je prava prilika da napravite ovaj slani rolat. Ukus će vas oduševiti.

Rolat sa prazilukom i spanaćem: Nije samo ukusan – veoma je zdrav

O tome koliko je praziluk zdrav pisali smo već više puta. A u kombinaciji sa spanaćem dobićete ne samo praznik za nepca već i izuzetno zdravo zimsko jelo. Spanać obiluje karotenoidima, vitaminima C i K1, kalcijumom, gvožđem i folnom kiselinom. Sve to ga čini idealnim saveznikom za jačanje imuniteta i kostiju, kao i za poboljšanje krvne slike.

Na Jutjubu smo pronašli odličan i jednostavan recept za pravljenje rolnica sa spanaćem:

Recept za rolat sa prazilukom i spanaćem

Sastojci:

  • 500 g  spanaća (može i zamrznutog)
  • 1 veći struk praziluka, sitno iseckan
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so i biber po ukusu
  • 1 pakovanje lisnatog testa (oko 400 g)
  • 200 g feta sira, izmrvljenog
  • 3 jaja
  • 1/2 šolje pavlake
  • 1/2 šolje rendanog kačkavalja
  • 1/4 kašičice muskatnog oraščića

Priprema:

  1. Zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i propržite sitno iseckan praziluk. Zatim dodajte spanać i dinstajte par minuta. Posolite i pobiberite. Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi.
  2. Umutite jaja i dodajte pavlaku, izmrvljen feta sir, rendani kačkavalj i muskatni oraščić. Dobro promešajte.
  3. Razvucite lisnato testo na pobrašnjenoj površini, formirajući pravougaonik.
  4. Na razvučeno lisnato testo rasporedite ohlađeni spanać i praziluk, a zatim prelijte smesom sa jajima, sirom i pavlakom.
  5. Pažljivo uvijte lisnato testo sa filom u rolat.
  6. Stavite rolat u pleh obložen papirom za pečenje i stavite u prethodno ugrejanu pećnicu na 180 stepeni Celzijusa.
  7. Pecite rolat dok ne postane zlatno smeđ, oko 25-30 minuta.
  8. Izvadite rolat iz rerne, ostavite da se malo ohladi pre sečenja, a zatim poslužite.

Prijatno!

from_my_point_of_view/gettyimages.co.uk