Slana torta sa pečenim paprikama – gosti uvek traže parče više!

by | septembar 29, 2023
slana torta od pečenih paprika

Kada se jednom posluži slana torta od pečenih paprika, ona postaje omiljeno jelo svim članovima porodice i gostima! 

Slana torta od pečenih paprika je ukusno jelo sa zemljanim notama pečenih paprika. Savršena je kao bogato predjelo ili lagana večara, a može se servirati i kao salata uz mesni obrok. Servira se hladna, narezana na komade, obično uz dodatak maslina ili sira.

Da li su pečene paprike zdrave?

Za slanu tortu obično se koriste crvene roga paprike koje su poznate kao odličan izvor vitamina. Crvena paprika je bogat izvor nekoliko vitamina, minerala i antioksidativnih jedinjenja. Ona takođe sadrži:

Kalcijum
Vitamin A
Vitamin C
Vitamin E
Gvožđe
Kalijum
Magnezijum
Beta karoten
Vitamin B6
Folate
Niacin
Riboflavin
Vitamin K

Ipak, pečenjem se smanjuje nivo nutritijenata u paprikama, a dodatno pohovanje povećava nivo masti. Slana torta od pečenih paprika je pre svega pravi gurmanluk – jelo u kome se uživa svim čulima.

Recept za slanu tortu sa pečenim paprikama

Sastojci:

Kilogram pečene paprike

350 grama praške šunke

1 velika pavlaka (400 ml)

200 grama trapista

2 jajeta

200 ml mleka

brašno i prezla za pohovanje

Slana torta od pečenih paprika – video recept:

Slana torta od pečenih paprika – priprema

  1. pečene paprike oljuštiti, dobro ocediti, a onda preseći po sredini, tako da se dobiju listovi velične šake
  2. isečenu papriku ispohovati po redosledu: brašno, jaja i prezla, a potom ispeći u tiganju. Pržiti dok poh ne porumeni
  3. ostaviti pohovanu papriku da se ohladi i ocedi od viška ulja
  4. dok se paprika hladi, umutiti pavlaku tako da postane meka i laka za mazanje
  5. slaganje salate: u tacnu veličine 35×45 cm poređati pohovanu papriku tako da se formira kora naše slane torte. Premazati pavlakom, a onda poređati tanko sečenu prašku šunku. Ponovo poređati papriku, premazati pavlakom, pa složiti salatu. Slana torta treba da ima četiri kore od pohovane pečene paprike.
  6. poslednju „koru“ premazati pavlakom, pa ostaviti tortu da se stegne u frižideru
  7. Iseći tortu na kockice i posuti rendanim trapistom, pa služiti kao predjelo.

Prijatno!

Marina Iaroshenko/istock/gettyimagesplus