Zimska posna krem čorba za jačanje imuniteta

by | novembar 29, 2023
Zimska posna krem čorba za jačanje imuniteta

Počeo je veliki Božićni post, a mi imamo savršen posni recept – zimska posna krem čorba. I nije samo ukusna. Odlična je za jačanje imuniteta.

Nema zdravlja bez zdrave hrane. A posna krem čorba od sočiva definitivno je zdrava. I ukusna. Brzo će vas zagrejati i okrepiti, i odlična je podrška imunološkom sistemu koji u zimskom periodu radi prekovremeno.

Zimska posna krem čorba: Riznica proteina, minerala i ostalih blagotvornih sastojaka

Sočivo (sve vrste) je odličan izvor biljnih proteina koji su izuzetno važni za normalno funkionisanje organizma. Osim toga, sočivo je bogato i mineralima, naročito gvožđem, magnezijumom i kalijumom koji su izuzetno važni, naročito za očuvanje normalnih funkcija kardiovaskularnog sistema.

Ono što ovu čorbu čini idealnom u ovom periodu kada haraju virusi, jesu đumbir i ljuta papričica koji jačju imunološki sistem. A tu su i beli i crni luk, lovor i šargarepa koji jačaju pluća i olakšavaju disanje.

@cook.with.marzia #mercimekçorbası #souprecipe #mercimek #redlentilsoup #redlentilcream #redlentil #turkishsoup #corba #çorba #çorbatarifleri #fyp #foryoupage #soup #x ♬ original sound – Cook with Marzia

Kako se priprema posna krem čorba

Sastojsi:

  • 1 šolja crvenog sočiva (može i zelenog)
  • 2 veća krompira
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 1 kašičica narendanog đumbira
  • 1 lovorov list
  • malo tucane ljute papričice
  • 1 kašičica suvog začina
  • so i biber po ukusu
  • 2 kašike ulja
  • malo svežeg peršuna ili sitno iseckanog svežeg vlasca

Priprema:

  1. Zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i propržite sitno iseckan crni luk dok ne postane staklast.
  2. Zatim dodajte sitno iseckan beli luk i pržite još minut-dva.
  3. Dodajte sitno iseckanu šargarepu i paradajz pire i malo prodinstajte.
  4. Dodajte dobro oprano sočivo (koje je odstojalo u hladnoj vodi preko noći), isečen krompir, lovorov list, suvi začin i nalijte vodu.
  5. Kuvajte čorbu na srednjoj temperaturi sve dok povrće ne omekša. Posolite i pobiberite, i dodajte ljutu papričicu i đumbir. Kuvajte još par minuta, a zatim sklonite sa šporeta i izmiksajte čorbu štapnim mikserom.
  6. Servirajte čorbu i pospite je seckanim peršunom ili seckanim vlascem.

Prijatno!

Nikolay_Donetsk/gettyimages.com