Kako smanjiti otečene kapke, prema dermatolozima?

by | 5 septembra, 2022
kako smanjiti otečene kapke

Kako smanjiti otečene kapke, zašto oni uopšte nastaju i koji faktori utiču na to?

Pomislili bismo da je dovoljno sati sna i zdrava ishrana dovoljna za smanjenje otečenosti kapaka, ali ponekad, „kese“ ispod naših očiju i dalje su vidljive. Ono što je zasigurno tačno jeste da se područje oko očiju menja kako starimo, a tamni kolutovi i otečenost samo su neki od simptoma. Ipak, važno je identifikovati uzrok kako bismo ga lečili.

Koža oko očiju je posebno ranjiva i nekoliko faktora utiče na  njen izgled. Genetika, alergije, izlaganje suncu, manjak sna i nezdrava ishrana samo su neki od njih.I koji je onda najbolji način da se smanji otečenost kapaka? Evo šta nam predlažu stručnjaci.

Kako smanjiti otečene kapke?

Hladna kašika

Jednu od najboljih alatki za smanjenje otečenih kapaka imate u svojoj kuhinji. Dve metalne kašike preko noći ostavite u zamrzivaču, pa ujutro stavite na oči na nekoliko minuta. Na ovaj način skupiće se krvni sudovi, smanjiće se otečenost, a pogled će biti svežiji.

Gelovi na bazi kofeina

Kofein igra ključnu ulogu u nezi kože. Nabavite serume na bazi kofeina i držite ih frižideru. Ujutro ih nanesite na predeo oko očiju.

Kako smanjiti otečene kapke- hidratacija

Hidratacija je ključna iz nekoliko razloga, a jedan od njih svakako je i kozmetički. Kada je naše telo dehidrirano, zadržava tečnost što doprinosi oteklinama u predelu kapaka.

Krema za predeo oko očiju

Investirajte u kremu za predeo oko očiju. Ona bi trebalo da bude hranljiva i hidratantna, pa birajte one na bazi zelenog čaja, kofeina, niacinamida ili drugih antioksidanata. Oni će pomoći da se umanji upala i otekline.

Limfna drenaža

Još jedan sjajan način da se smanji otečenost kapaka jeste masaža. To može biti gua ša alatkom ili rolerima. Rolere možete držati u zamrzivaču za dodatni efekat nege. Budite nežni prilikom masaže, jer je koža oko očiju delikatnija. Isto tako, ukoliko nemate roler, možete masirati predeo prstima.

Kako smanjiti otečene kapke- dijagnostifikovanje alergija

Tokom jeseni i proleća, alergije su i najčešće. Ukoliko imate sezonske ili alergije druge vrste, moguće je da zbog toga imate problem i s otečenim kapcima. Važno je dijagnostifikovati zdravstveni problem kako biste ga pravilno lečili.

Više sna

Spavanje osam do 10 sati svake noći zasigurno će smanjiti tamne kolutove i otečene kapke. Stoga, ležite ranije ukoliko patite od ovog problema. Isto tako, ležeći položaj može uticati na otečene kapke, pa koristite veći jastuk, kako bi vam glava bila u ravni sa telom.

Piling očnih kapaka je novi bjuti trend, ali da li je zdrav?

 

lepotaizdravlje.rsundrey/iStock(ž/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.