Oporavite svoju kožu uz specijalne Eucerin® poklone!

by | 30 septembra, 2016

Kada su u pitanju osobe koje žive u gradskim sredinama, suva koža povod je za posetu dermatologu u preko 40 odsto slučajeva. Sličan, negativni, trend rasta prisutan je i kada se govori o atopijskom dermatitisu. Tokom poslednjih 30 godina, broj ljudi koji pate od atopijski suve kože povećao se skoro tri puta. Takođe, ovo oboljenje sve češće se javlja i kod dece.

Foto: Guliver/Getty images/Promo

Foto: Guliver/Getty images/Promo

Naučna istraživanja ukazuju da na rast broja osoba koje su se, u određenom periodu ili hronično, susrele sa neprijatnim simptomima suve kože i atopijskog dermatitisa presudno utiče nekoliko spoljašnjih faktora: zagađenja vazduha i sve veći broj sati proveden u zatvorenim, veštački klimatizovanim, sredinama.Zahvaljujući dugoj tradiciji kliničkih ispitivanja i dermatoloških studija, Eucerin® razume specifične potrebe savremenog čoveka. Zato u svojojoj bogatoj dermokozmetičkoj ponudi posebnu pažnju posvećuje nezi i zaštiti suve i atopijski suve kože.

Ali, ove jeseni Eucerin® ide i korak dalje! Izlazeći u susret potrebama svojih korisnika oktobar – mesec sezonskih promena, posvećuje nezi suve i atopijski suve kože!

U toku Oktobra – Meseca suve kože, kupovinom Eucerin® preparata za suvu kožu sa ureom ili preparata iz Eucerin®AtopiControl linije za atopijski suvu kožu u iznosu preko 1.000 dinara, stičete pravo na poklon, Eucerin®pH5 – ulje za tuširanje za svakodnevnu negu, koje neguje i štiti kožu od isušivanja, dok vas uz kupovinu u vrednosti preko 2.500 dinara, kao poklon očekuje elegantna ešarpa.

Foto: Promo

Foto: Promo

Umirite i zaštitite suvu kožu

Odgovarajuća nega važna je za svaki tip kože, ali postoje situacije u kojima je odgovarajuća nega više od toga – uslov svakodnevice oslobođene neprijatnosti i stega. To, nažalost, najbolje znaju oni čija je koža suva, jer nedostatak vlage prouzrokuje niz neprijatnosti, od zatezanja, svraba i perutanja, do pucanja i ogrubelosti na dodir. Ovi simptomi mogu varirati zavisno od stepena i mesta pojave suve kože.

Foto: Promo

Foto: Promo

Isušivanje kože, najjednostavnije rečeno, predstavlja “začarani” krug iz koga je nemoguće izaći bez adekvatne i redovne nege. Taj krug započinje narušavanjem barijerne, to jest zaštitne funkcije površinskog sloja kože, usled čega se smanjuje broj lipida ceramida u koži, što dovodi do intezivnijeg gubitka vlažnosti i smanjene sposobnosti kože da zadrži vlagu. Istovremeno, opada i nivo prirodnih vlažećih faktora, pa koža dalje gubi sposobnost da zadrži vodu. Da bi se prekinuo ovaj neželjeni, začarani krug, i koža zaštititila od daljeg gubitka neophodne vlažnosti, potrebna joj je redovna i adekvatna nega specijalno formulisanim preparatima koji obnavljaju barijernu funkciju kože i nadoknađuju nedostatak prirodnih vlažečih faktora.

Odgovarajuća nega za suvu kožu trebalo bi da sadrži aktivne sastojke, kao što su urea, mlečna kiselina (laktat), gliko-glicerol i ceramid-3. Urea i laktat obnavljaju nedostajuće prirodne vlažeće faktore, što doprinosi vezivanju vlage u gornjem sloju kože. Minimalna preporučena koncentracija uree u preparatima za suvu kožu trebalo bi da bude 5%, dok je veoma suvoj koži potrebna veća koncentracija uree i drugih hidrirajućih faktora. Gliko-glicerol, sa druge strane, potpomaže funkciju akvaporina, mreže vodenih kanalića, u dubljim slojevima kože čime se obezbeđuje dugotrajna hidratacija, a Ceramid-3 pomaže obnavljanje lipidne barijere i time ublažava gubitak vlage.

Eucerin® preparati za suvu kožu sa ureom umiruju i omekšavaju suvu i izrazito suvu kožu, a sadrže upravo ove sastojke.

Foto: Promo

Foto: Promo

Olakšanje i nega za atopijski suvu kožu

Atopijski dermatitis nije posledica samo manjka vlage, već i poremećaja metabolizma masnih kiselina, što kao posledicu ima narušavanja barijerne funkcije kože, a zahteva još striktniju rutinu nege i pažljiviji izbor preparata, nego suva koža. Nije dokazano postojanje jedinstvenog uzroka atopijskog dermatitis. Ipak, istraživanja su ukazala da na mogućnost pojave ovog oboljenja utiče genetika, pol (žene su podložnije) i starost majke u doba rođenja deteta.

Foto: Promo

Foto: Promo

Na povećanje rizika za pojavu atopijskog dermatitisa utiče život u u gradu sa visokim nivoom zagađenja ili u hladnom klimatskom području. Takođe, postojeće simptome može pogoršati i niz drugih uticaja, poput određene vrste hrane i pića, alergena, formaldehida, deterdženata za pranje, stresa, nesanice, znoja, duvanskog dima…

Atopijski dermatitis, koji pogađa 10% svetskog stanovništva, među kojima je 10 do 20% dece, je hronično, dugotrajno oboljenje, koje karakterišu suva, ljuspasta koža sklona iritaciji i povremena upalna stanja sa neprijatnijim simptomima. Za ovo oboljenje koje ima dve faze, aktivnu i neaktivnu, još nije pronađen lek. Kod upalnih stanja atopijskog dermatitisa dermatolozi često preporučuju medicinske kreme, a one najčešće sadrže kortikosteroide, koji su veoma efikasni, brzo deluju i ublažavaju svrab. Međutim, kortokosteroidi nisu dugoročno održivo rešenje, jer mogu imati neželjene efekte, smeju se korisiti samo 5-7 dana uzastopno i ne smeju se nanositi na velike površine kože.

Eucerin® AtopiControl Acute Care krema iz istoimene linije preparata, pruža efikasno olakšanje tokom akutne faze bolesti, a pogodna je i za osetljivu dečju kožu. Pravovremenim korišćenjem Eucerin® kreme za akutnu negu može se smanjiti potreba za kortikosteroidima. Ova krema, kao i losioni i kreme iz Eucerin®AtopiControl linije, sadrže kombinaciju regenerišućih omega-6 masnih kiselina (ulje noćurka i ulje semena grožđa), koje umiruju i hrane obolelu kožu istovremeno obnavljajući prirodnu zaštitnu funkciju kože, i likokalkona A (ekstrakt iz korena sladića) za obnavljanje i jačanje barijerne funkcije kože. Eucerin® AtopiControl Acute Care krema, dodatno, sadrži mentoksipropandiol, koji deluje protiv svraba, i dekandiol, koji deluje antibakterijski, efikasno suzbijajući razvoj bakterija usled stalnog češanja.

Foto: Promo

Foto: Promo

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.