EKO kozmetika: 5 načina kako da tvoja rutina bude eco-friendly

by | 2 februara, 2023
eko kozmetika

Male promene u rutini nege mogu napraviti prostor da eko kozmetika postane deo vaše svakodnevnice. To je pobeda i za planetu i za novčanike!

EKO kozmetika za ekološki održivu rutinu nege

Iskoristite ono što imate

Postoji uverenje da, pre nego što pređete na održivi život, morate da se oslobodite svih starih, „loših“, plastičnih stvari i kupite sve nove ekološke stvari. To nije tačno, uvek prvo iskoristite ono što već imate. Jednostavno rečeno, pre nego što se u vašem kupatilu nađe eko kozmetika, napravite joj mesta tako što ćete potrošiti proizvode koje već imate. Ukoliko vam neki preparat ne odgovara, prosledite ga najbližnjima ili razmislite o online prodaji na sajtu ili u FaceBook grupama.

Eko kozmetika u ekološki prihvatljivoj ambalaži

Vaš prvi foksu bi trebala biti ambalaža. Ono što želite da tražite je pakovanje koje može da se lako reciklira, ponovo napuni ili koristi – ili još bolje proizvod bez ambalaže. Što se tiče plastičnih alterantiva, potražite održivije materijale, kao što su aluminijum, bambus, staklo, karton.

Pored toga, i formulacije su važne, ali ih je često teško samostalno proučiti. Srećom, postoji EWG baza podataka koji je dobar saveznik ukoliko želite da iziaberete eko kozmetiku koja nije štetna za prirodu. Obratite pažnju i na simbole koji su utisnuti na ambalaži.

Manje je više

Kada ste poslednji put potrošili ruž za usne? Volimo da imamo različite nijansi omiljenih proizvoda za šminkanje ali se retko dešava i da ih iskoristimo do kraja. Najbolja stvar koju možete da uradite je da potrošite ono što imate, pre nego što kupite zamenu, bila ona ekoliški prihvatljiva ili ne.

Još jedan dobar način da vaša rutina bude više eco-friendly je da koristite proizvode koji imaju višestruku namenu. Na primer, kremasto rumenilo koje može da se koristi i kao balzam za usne. Ili hajlajter kojim ćete istaći jagodice ali i oči.

Preskočite proizvode koji vam nisu neophodni ili smanjite one koji su za jednokratnu upotrebu. Maramice za skidanje šminke se ne mogu reciklirati, a koriste se samo jednom. Umesto toga, pokušajte da čistite lice uljem za čišćenjem lica. Što manje proizvoda koristite, manje stvari treba da reciklirate ili bacite, a to je pobeda i za planetu i za naše novčanike.

Ponovo upotrebite ili dopunite

Uvek kada možemo ponovo da upotrebimo ili dopunimo proizvod, trebalo bi da to uradimo. Osim što je ekološki prihvatljivije jer smanjuje količinu materijala da se proizvod ponovo proizvede, obično je i jeftinije nego da kupujete potpuno novi proizvod.

Ukoliko volite palete senki za oči, možete radije izabrati pojedinačne senke koje ćete zaista koristiti i potrošiti. Takođe, sve više šampona i gelova za tuširanje mogu da se dopune, a najbolja opcija su čvrsti proizvodi za tuširanje i pranje kose.

Neka i u vašem kupatilu bude eko kozmetika

Nisu samo kozmetički proizvodi problem. Daleko od toga, u stvari. Nekoliko favorita među stručnjacima su brijači od nerđajućeg čelika, čvrsti sapuni i šamponi, menstrualne gaćice i čašica itd. Takođe, umesto tufera, možete koristiti pamučne tufere za višekratnu upotrebu. U zavisnosti od brenda, mogu da se koriste i do 1.000 puta.

Počnite od organizacije svoje kozmetike – razmislite šta ćete iskoristiti do kraja, a šta proslediti dalje. Prvi korak ka ekološki prihatljivijom rutinom nege je prestati gomilati proizvode.

Miljana MomirovićNataliaDeriabina/GettyImagesPlus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.