Kako održavati make up četkice? Vi ste pitali Google, a mi profesionalnu šminkerku

by | 11 januara, 2017

Tamara Ćosić - šminkerka (Foto: Privatna arhiva)

Tamara Ćosić – šminkerka (Foto: Privatna arhiva)

Google kaže da je jedno od pitanja na koje su žene najčešće tražile odgovor i to ne samo u prošloj, već i u 2014. godini – kako čistiti četkice za šminku. Postavili smo ga profesionalnoj šminkerki Tamari Ćosić, jer smo znali da će lepo objasniti svaki detalj. Naravno, nismo je pitali samo to, već i sve drugo što nas je zanimalo, a odnosi se na šminkerske “alate”.

Koliko često treba prati četkice i kako?

Četkice se, posebno one od prirodne dlake, peru i neguju kao kosa – blagim šamponom za kosu. Stavite ga na dlan, potom u njega kružnim pokretima “uronite” četkicu, a zatim je ispirajte sve dok voda ne bude potpuno čista. Možete upotrebiti i malu količinu regeneratora za kosu, ali i njega dobro isperite, da ne dođe do iritacije kože. Potom ih ocedite i položite na peškir, da se suše.

Poželjno je četkice za korektor i tečni puder čistiti svakid dan, da bi se sprečile infekcije, a i zbog lepšeg nanošenja, bez suvih “ostataka od juče”. Postoje specijalne tečnosti za četkice, koje se stavljaju na tufer, a kupuju se u radnjama za profesionalne šminkere. Ako to činite, klasično pranje možete obaviti jednom u nedelju-dve. U tom intervalu mogu da se peru i četkice za proizvode u prahu, naročito ako ih posle svake upotrebe očistite na papirnoj maramici ili ubrusu, da skinete ostatak šminke, masnoće i boje. Profesionalci, bez izuzetka, moraju da peru i dezinfikuju četkice posle svake osobe koju su šminkali.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Zašto šminkeri senke nanose četkicama, a ne aplikatorima?

Četkice omogućavaju bolje blendiranje (mešanje boja bez jasnih prelaza). Postoji mnogo različitih vrsta četkica, a od materijala od kog su napravljene zavisi da li ćemo ih koristiti za kremaste senke, u prahu, pigmentne, tečne… Razlikuju se i po veličinama i gustini, a izbor zavisi od željenog efekta i boja senki koje smo odabrali. Postoje tri četkice koje treba da nađu svoje mesto u svakom neseseru: okrugla za blendiranje i senčenje pregiba, pljosnata srednje veličine i mala, kosa koja se može koristiti za ajlajner, uokviravanje oka i za borve.

Pročitaj i… Diskretno i tako elegantno! Našminkaj se kao Nataša Bekvalac!

O čemu treba voditi računa pri kupovini tih „alatkica“?

Najvažnije je pronaći četkice (vrstu i oblik) koje vama najviše odgovaraju za određenu svrhu i najbolje leže u ruci, čak i ako im to nije osnovna namena. Da biste postigli sve što želite, dobro je imati više različitih četkica – sintetičku okruglu za puder, takvu manju za korektor, okruglu za rumenilo, kosu za bronzer, bar 3-4 za senke. Obratite pažnju na materijal, jer su četkice od prirodne dlake često trajnije i prijatnije. Pri kupvini, nemojte se odmah usmeriti na profesionalne, preskupe brendove, jer postoji mnogo proizvođača, čije su četkice odličnog kvaliteta, a cene su vrlo pristojne.


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Tagovi:

3 reagovanja na “Kako održavati make up četkice? Vi ste pitali Google, a mi profesionalnu šminkerku”

  1. Milja kaže:

    Korisni sveti jer se cesto zaboravi da je veoma vazno pravilno odrzavanje cetkica.

  2. Dragana kaže:

    Hvala Tamari Cosic na jako korisnim savetima.

  3. Vesna V kaže:

    Jako korisni saveti o odrzavanju cetkica.I nekada ne treba pitati Google,nego strucnjaka.I ljude koji se razumeju u svoj posao,najbolje.Hvala na savetima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.