Akne na koži lica su večiti problem: Saveti za pokrivanje nesavršenosti

Svi smo se susreli sa tim da se pred neki događaj pojave akne na koži lica. Ne možemo učiniti da one nestanu, ali možemo ih pokriti šminkom!

by | 30 januara, 2023
akne na licu

Sve dame se susreću sa tim da se pred neki važan događaj pojave akne na koži lica. One su uobičajena pojava, ali ipak, na dan kada želimo da budemo lepi i da se fotografišemo, najviše bismo voleli da ih nema. Mada ne možemo uraditi ništa povodom njihovog pojavljivanja, u nastavku možete pročitati savete kako šminkom pokriti akne na licu.

Proverite sastojke proizvoda

Akne na koži lica

fizkes/GettyImagesPlus

Stručnjaci kažu da je prvi korak u pokrivanju akni provera sastojaka proizvoda koje koristite. Veoma je bitno da oni sadrže prirodne biljne i antiinflamatorne sastojke. Ovo se najviše odnosi na puder i korektor. Kada su u pitanju akne na koži lica, SPF je veoma važan jer je jako bitno zaštitit upaljenu kožu. Poznato je da bakterije zatvaraju pore i izazivaju izbijanje akni. Zbog toga je važno koristiti sterilisane i čiste četkice za šminku. Uz to i vaše ruke moraju biti čiste ukoliko šminku nanosite prstima. Trebalo bi da imate sredstvo kojim ćete čistiti akne i masnu kožu sklonu aknama. U tom procesu čišćenja nije potrebno trljati ili preterano pilingovati kožu jer to može još više iritirati lice i izazvati širenje akni. Pored svega ovoga, važno je i koristiti hidrantne proizvode kako se ne koža ne bi isušila. Ukoliko je koža preterano suva zbog preparata, to može dovesti do prekomerne proizvodnje lojnih žlezda. To znači da će se proizvesti ulje koje dovodi do još više akni.

Priprema sa antiinflamatornim proizvodima

Pre svega, ukoliko želite da se proizvodi za pokrivanje akni dobro stope, bitno je hidrirati kožu. Kada su u pitanju bubuljice ili akne na licu, važno je da se dobro pripremite sa antiinflamatornom hidratantnom kremom. Antiinflamatorni proizvodi su zapravo lekovi koji ublažavaju upalu kože. Ukoliko je za vašu kožu tipično crvenilo, preporučuje se da potražite pripremne proizvode koji imaju neutralnu bazu za korekciju boje u čistom zeleno-žutom podtonu. Takvi proizvodi umiriće crvenilo vaše osetljive kože. U potrazi za čišćenjem lica i zapušenih pora, dobro je uključiti i proizvode sa antistresnim mineralima iz Mrtvog mora. Oni su dobri za uklanjanje znakova stresa koji takođe može biti izazivači akni. Između ostalog, maska za lice od lavande može se koristiti nekoliko puta nedeljno, a dobro se pokazala u rešavanju akni na koži lica.

Mineralni puder u prahu

Nakon dobre pripreme kože, dobro je koristiti mineralni puder u prahu. Ovakav puder vašoj podlozi i korektoru pomaže da što duže ostaju na licu. Koža na kojoj često izbijaju akne je topla i rastegnuta. Ukoliko je učinite glatkom pomoći ćete sebi u prikritvanju neravne površine koja otežava lepljenje proizvoda. Bez meke puderske baze, to se čak čini nemogućim.

Akne na koži lica uspešno se pokrivaju tečnim puderom

Nakon korišćenja mineralnog pudera, trebalo bi da postavite tečni puder po celom licu. Prvo je dobro naneti puder, a zatim korektor. Ukoliko ovo uradite obrnutim redosledom, korektor će se izbrisati nakon nanošenja pudera. Ukoliko vam je potrebno mešanje pudera, dobro je da koristite četku koja lagano klizi po koži. Počnite sa manjim količinama proizvoda, a zatim dodajte nove količine sve dok ne budete zadovoljni nivoom pokrivenosti.

Korektorom sakrijte akne na koži lica

Akne na koži lica

VladimirFLoyd/GettyImagesPlus

Kada je proces nanošenja pudera završen, koristite korektor za pokrivanje nesavršenosti. Manjom četkom nanesite korektor na akne i tome posvetite svu svoju pažnju. Korektor se može nanositi i na predeo ispod očiju, kao i na sve regije koje želite pokriti. Laganim dodirom četkice nanesite korektor na podlogu, a zatim ga utapkajte u nju tako da se uklopi u kožu. Akne na koži lica imaju drugačiju strukturu od ostatka kože, zbog toga je bitno da ne pritiskate četkicom previše, već sve ovo radite vrlo laganim pokretima.

Zapečatite novi izgled fiksatorom

Nakon pokrivanja nesavršenosti, kada budete zadovoljni rezultatom možete iskoristiti sprej za fiksiranje. Njime ćete svoj novi izgled zapečatiti. Preporuka je korišćenje spreja za matiranje, poželjno sa SPF-om. Prilikom prskanja, trebalo bi da je sprej udaljen od lica oko 30 centimetara. Lagano ga raspršite kružnim pokretima dok ne pokrijete celo lice. Pustite da se sprej osuši i zapamtite da više ne treba da dirate lice prstima.

 

 

Jovana JevtićNDStock/GettyImagesPlus


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.