Predugačke veštačke trepavice dokazano štete očima!

by | 4 marta, 2015

Istraživači sa američkog instituta Georgia Institute of Technology došli su do interesantnog otkrića da idealna dužina trepavica iznosi jednu trećinu širine oka. Kada su trepavice duže mogu i te kako naškoditi našim očima.

Foto: Sipa

Foto: Sipa

Analizirajući 22 vrste sisara, od ljudi do ježeva, analize su pokazale da upravo dužina trepavica koja odgovara trećini širine oka optimalno štiti oči od sitnih čestica u vazduhu i sprečava njihovu suvoću. Iako su guste i dugačke veštačke trepavice fantastičan dodatak koji rado nosimo, istraživači upozoravaju da predugačke trepavice zapravo štete očima!

Dakle, što su trepavice duže to su pogubnije za zdravlje naših očiju! O čemu se tu radi?

Za potrebe ovog istraživanja naučnici su dizajnirali stroj koji je trebalo da imitira ljudsko oko u prirodnom okruženju i kako su na njemu menjali dužinu trepavica, primećeno je da su trepavice iznad regije rožnjače stvarale utisak cilindra što je uzrokovalo da vazduh brže dospeva do oka. Međutim, osim suvoće koju bi ovo uzrokovalo u očima, primećeno je da je vazduh doveo do bržeg taloženja sitnih čestica prašine i prljavštine u oku.

Ono što je zanimljivo jeste to da oni koji prirodno imaju slabe trepavice, umereno dugačke veštačke trepavice mogu imati pozitivno dejstvo, jer u tom slučaju one imaju ulogu trepavica normalne dužine, poput zaštite oka.

Uprkos tome što volimo seksi i dramatičan pogled kakav nam daju ovi dodaci, nikada ne treba preterivati sa nošenjem veštačkih trepavica. Ako ništa drugo, konstantno nanošenje lepka na trepavice vremenom će ih oslabiti, a takođe i izazvati kontaktnu iritaciju oka.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.