Kupujete šminku: Evo saveta kako da razlikujete kopije od originala

by | jul 5, 2022
kupovina originalne šminke

Kao garderoba i obuća i šminka ima svoje kopije, jeftinije i dostupnije od originala, koje žene rado kupuju nesvesne posledica. Kupovinom takve šminke ne samo da ćete uzalud potrošiti novac, već možete ugroziti i svoje zdravlje.

Analiza ovih proizvoda koji su na našem tržištu itekako prisutni pokazala je da oni često  sadrže opasne sastojke – arsenik, urin, olovo, živu, aluminijum, razređivač za farbu, izmet pacova i brojne druge materije. Svi ti sastojci su kancerogeni, kao i boje koje su upotrebljene, dok se u proizvodnji te kozmetike koriste  mineralna prerađena motorna ulja. Kako biste izbegli ovakve i slične prevare, ukazaćemo vam na razlike između kopije i originala poznatih brendova šminke.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Kupujte samo u proverenim drogerijama

Možda mislite da je ovo nepotreban savet, ali verujte da je vredno spomenuti ga.  Nekada i velike radnje prodaju kopije. Ako želite to da izbegnete i budete potpuno sigurni šta kupujete proverite sajt prodavnice i listu dobavljača. Mali korak ali važan, čisto da ne odete u prodavnicu i razočarate se na licu mesta. Ovako sebi štedite vreme i živce.

Žene koje vole kozmetiku znaju da je dizajnerska kozmetika prilično skupa, ali da je neki prodavci prodaju po nižoj ceni. Ali, ako su u pitanju ekstremno veliki popusti to govori da šminka možda i nije original. Sa druge strane, ni visoka cena ne garantuje kvalitet, pa uvek potražite od asistenta sertifikat kvaliteta, ako se on ne složi i ne želi da vam pokaže, nemojte kupovati taj proizvod. To su kopije.

kozmenita

Članak se nastavlja posle reklama

Obratite pažnju na pakovanje

Neke kopije su zaista jako loše i lako prepoznatljive, postoje međutim i one koje su verne originalu i koje se teško prepoznaju. Jedan od načina da proverite da li kupujete original jeste da proverite na sajtu brenda kako izgleda pakovanje i da ga uporedite sa tim koji želite da kupite.

Čak i najmanja razlika u fontu slova, boji i veličini pakovanja, kao i u težini može da označava da je proizvod kopija. Ako je proizvod lak kao pero, znajte da je u pitanju kopija.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Proverite barkod i deklaraciju

Kada su u pitanju kopije šminke, prva dva ili tri broja na bar-kodu se neće poklapati sa zemljom porekla, ali ni sa pakovanjem. Pored toga, serijski broj uglavnom ne postoji. Pre nego što kupite nešto, proverite da li se serijski broj poklapa sa brojem na kutiji. Ono što još treba da znate je da originali uvek imaju naznačene sastojke na pakovanju i imaju dosta informacija na različitim jezicima, dok kopije nemaju.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Nijanse šminke proverite na sajtu brenda

Kopije senki, rumenila, ruževa i pudera se uglavnom prave u nijansama koje se ne nalaze u originalnim pakovanjima. Da izbegnete kupovinu kopije, potrebno je da posetite sajt brenda koji kupujete i da se informišete o proizvodu. Što je detaljnije moguće.

Članak se nastavlja posle reklama

sminka kupovina lepota

Miris i sastav moraju biti uvek isti

Originalna šminka ne bi trebalo da ima čudne supstance i neprikladan sjaj u njima, pogotovo kada je u pitanju mat šminka. Kremasti proizvodi ne treba da se razdvajaju i da sadrže nečistoće. Kopije ruževa uglavnom izgledaju manje privlačno i imaju neke nesavršenosti. Originalna maskara uvek ima lagani miris. Ako proizvod ima previše mirisa ili je on loš, onda se reč o kopiji. Takođe, četkica maskare koja je kopija nikada nije potpuno ista kao ona na originalu.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Četkice i sunđeri su istog oblika i veličine

Moguće je da pakovanje i proizvod izgledaju vrlo slično, a da ipak primetite neke razlike kada su u pitanju četkice i sunđeri. Kopije se pojavljuju u različitim bojama, oblicima, veličinama, a i sam kvalitet nije zadovoljavajući.

Testirajte šminku pre nego što je kupite

Obavezno isprobajte testere u radnjama i zapamtite: visoko kvalitetne senke i rumenila ne smeju da se skinu i rastvore tokom dana. Originalni ruž se uvek nanosi lagano i jednako, dok maskara ne treba da stvara grudvice.

Članak se nastavlja posle reklama

 

 

Tero Vesalainen, gettyimagesplus

Tagovi: