Bez efekta maske: Kako da puder na zreloj koži izgleda besprekorno?

by | jun 8, 2023
puder na zreloj koži

Puder na zreloj koži često izgleda kao suva maska koja samo ističe i uveličava bore. Kako da izbegnete ovaj efekat i stvorite besprekoran ten?

Kada je u pitanju šminka kože koja stari, sve se možemo složiti sa jednim: puder služi da nam poboljša izgled, prikrije nedostatke, a ne da izgleda kao maska koja ističe i najmanju vidljivu boru!

Međutim, ovo je mnogo lakše poželeti, nego izvesti. Ne može se poreći da se, kako starimo, naša koža menja i mi bi tome trebalo da prilagodimo izbor kozmetičkih proizvoda i tehnika šminkanja. Najnoviji puder čije nam magične sposobnosti prikazuje devojka besprekosnog tena u jeku mladosti, jednostavno  nije napravljen tako da pokrije naše bore i zrelu kožu koja gubi kolagen.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako da puder na zreloj koži izgleda besprekorno?

Najbolji način da obezbedite besprekorno nanošenje pudera, bilo da imate 14 ili 40 godina, jeste da pravilno pripremite kožu pre šminkanja. Vlažnost je ključna za dobar izgled pudera na zreloj koži, pa se uvek pobrinite da počnete sa hidratantnom kremom koja je lagane teksture i nemasna. Možete čak pomešati svoju omiljenu hidratatnu kremu sa puderom, pa ga tako naneti. Ovo će obezbediti bolje prikrivanje prvih znakova starenja.

Šminkeri otkrivaju još jedan trik: dobra cirkulacija je takođe ključna. Stimulišite svoje lice brzom masažom da biste omogućili protok krvi i dodali malo sjaja koži. Valjak od žada ili gua sha alatka će odraditi svoj posao.

Pravila za nanošenje pudera na zrelu kožu:

Pronađite pravi prajmer

Prajmer koji pomaže da zamaglite određene zone lica je pravi izbor za vas. I nemojte ga nanositi na celo lice. Ako želite da puder na zreloj koži izgleda besprekorno kada završite sa nanošenjem kompletne podloge, onda ćete prajmer staviti samo na zone lica čije crte želite da ublažite. Tražite formule prajmera koje su nežne na koži i ne isušuju je, niti matiraju. U suprotnom, prajmer će doprineti da se bore bolje vide, a vaša koža izgleda isušeno i starije.

Članak se nastavlja posle reklama

Prilagodite pokrivenost kože

Iako „manje je više“ može biti dobro pravilo, realnost je da ako tražite veću pokrivenost, tečna formula pudera možda nije idealno rešenje. Ali, teške, guste formule koje garantuju visoko prekrivanje su pogrešan izbor za žene u zrelim godinama. One će samo preuveličati fine linije i bore.

Da biste dobili željenu pokrivenost i osigurali prirodan izgled pudera na zreloj koži, potražite formule koje se mogu nanositi slojevito. Podloga +puder + korektor mogu dati odličnu pokrivenost, a da ne izgledaju kao da ste stavili masku.

Članak se nastavlja posle reklama

Birajte hidratantne podloge

Ako vaša koža pokazuje prve znake starenja, potražite podlogu sa hidratantnom formulom. Zrela koža ima tendenciju da bude suva i potrebna joj je maksimalna hidratacija. Mat formule nisu sjajno rešenje za vaše potrebe, bolje je da birate one sa efektom vlage. Vizažisti savetuju da izaberete podlogu sa žutim nijansama. Žuta zagreva kožu. A što je vaša koža toplija, izgleda mlađe.

Štedljivo sa puderom na zreloj koži

Ako imate masnu kožu, velika je verovatnoća da nećete izaći iz kuće bez kompaktnog presovanog pudera. Ali ako ne želite da naglasite bilo kakve fine linije ili bore, koristite puder štedljivo. Puder je vaš prijatelj, ali morate da pazite gde ga stavljate. Kada želite besprekoran puder na zreloj koži, tražite teksturu koja je svilenkasta i koja ne suši.

Članak se nastavlja posle reklama

Puder na zreloj koži najbolje izgleda nanet suđerom

Iako upotreba prstiju može izgledati kao najlakši (i uh, besplatan) način nanošenja podloge, korišćenje sunđera za šminkanje će obezbediti ujednačen, prirodan finiš. Ovo naročito važi za podrušje oko nosa i oko brade. Ako koristite prste može se dogoditi da svaka bora i linija na vašoj zreloj koži budu istaknuti puderom, umesto da ih sakrijete.

Što svetliji korektor – to bolje

Podočnjaci su uobičajena brige kada je u pitanju područje ispod očiju, ali uz prave tehnike zaboravićete da ih imate. Izbegavajte guste, isušne korektore jer ističu fine linije. Kada je u pitanju korektor za podočnjake, potrebna vam je formula koja će vam dati pokrivenost, ali ne sme da izgleda suvo i mat. Tečne formule koje reflektuju svetlost mogu da izgledaju odlično na zreloj koži.

Članak se nastavlja posle reklama

Pažljivo birajte hajlajter

Kada je u pitanju zrela koža, treba biti oprezan sa hajlajterom, jer sve što ima sjaj može delovati kao mikroskopsko uveličanje za fine linije i bore. Malo hajlajtera će dati mladalački, blistav izgled, ali izbegavajte bilo šta previše  svetlucavo. Najbolje je hajlajter nanositi samo na jagodice.

Deagreez/iStock/GettyImagesPlus