Konturisanje lica: Kompletan makeup vodič!

by | avgust 20, 2022
konturisanje

Konturisanje je široko korišćena tehnika koja može u trenutku da vam promeni crte lica. Možda mislite da je to prezahtevno za vas, ali… daleko ste od istine

Konturisanje ne mora da bude ni prenapadno – možete postići prirodan izgled pomoću konturisanja – trik je u tome da znate koje proizvode da koristite i kako da ih aplicirate.

 

Šta je konturisanje?

Tokom konturisanja vi u stvari nanosite šminku koja pomaže da oblikujete lice ili dodate definiciju svojim crtama. Lice izgleda isklesanije, zategnutije, a neke crte mogu i da se ublaže ili promene.

Uobičajena mesta na licu koja se konturišu su nos, obrazi, čelo i oblast vilice/brade. Najbolji pristup je kada konturisanje koristite da istaknete ono najbolje na sebi.

 

Koje proizvode za konturisanje treba da koristite?

Popularni proizvodi za konturiranje su kremasti puderi, kremasti bronzeri, tečni korektori, bronzer u prahu i puderi za lice koji su malo tamniji od boje vaše kože. Ono što je važno da zapamtite jeste da završna obrada mora da bude mat. Odaberite nijansu konture koja dopunjuje ton vaše kože; ne bi trebalo da bude previše topla ili pretamna. Slobodno probajte u drogeriji, tako ćete najbolje odabrati.

 

Konturisanje: Kompletan vodič korak po korak

 

Pripremite podlogu

Prvi korak u pripremi za konturisanje lica je nanošenje hidratantne podloge, pudera i korektora. Važno je da, pre nego počnete sa mapiranjem, pred sobom imate prazno platno, odnosno lice na kojem su prekriveni tamni kolutovi, depigmentacije, hiperpigmentacije… Ako radite kompletnu šminku, možete da nanesete senke, olovku i maskaru pre konturisanja ili posle – zavisi od vas.

 

Nanesite svoju konturu

Najpre morate znati tačno šta to želite da istaknete, a šta ne. Devojke ovalnog lica trebalo bi da ističu jagodice i da sužavaju obraze. Ako imate usko lice, biće dovoljno da istaknete područje ispod očiju i jagodice. Ako želite da istaknete jagodice, verovale ili ne, dovoljne su vam dve tamne linije ispod jagodične kosti.

vodič za konturisanje

Kako se to postiže? Ono što želite da istaknete mora da bude istaknuto nijansama koje su svetlije od vašeg tena. Ono što sakrivate treba da bude zatamnjeno. Znači: zatamnjeni delovi lica se gube sa slike, nestaju i stanjuju, dok oni svetli izbijaju u prvi plan. Obično, se nos i čelo naglašava svetlijim nijansama, dok se donji deo lica i ivice prekrivaju tamnijim nijansama.

Izbegavajte da crtate linije koje su previše oštre i izražene kada nanosite proizvod za konturisanje. Korišćenje guste četke pomaže vam da nanesete kremasti proizvod tačno tamo gde želite.

 

Proverite svoju konturu

Nakon što nanesete svoju konturu, pogledajte je i uverite se da je tačno tamo gde želite da bude. Ovo je period kada možete da se igrate i vežbate: ako ste dodali više proizvoda uklonite višak, tako gde vam se čini da ga ima nedovoljno – pojačajte. Nakon što krenete sa blendanjem, to više neće biti moguće. Kada ste početnik u konturisanju, obezbedite vreme za istraživanje. Što bolje budete poznavali svoje lice, bićete brži, a rezultat bolji.

 

Mešaj, mešaj, mešaj

Lagano izblendajte svoju konturu kružnim pokretima mekanom četkom, kako biste bili sigurni da je sve ujednačeno. Možete lagano blendati duž čela, do jagodica i duž linije vilice do područja brade.

 

Nanesite rumenilo

Kada se vaša kontura izblenda, možete preći na rumenilo.  Upotreba kremastog rumenila pomoći će vam da vaša koža ostane vlažna, ali možete koristiti i rumenilo u prahu ako vam se to više sviđa.

 

Hajlajter

Kada nanosite hajlajter birajte izražene i visoke tačke na licu: jagodice, liniju iznad obrva… Kada stanete pod svetlo, lice će vam izgledati sjajno i sveže.

 

Upotpunite izgled

Konturisanje je gotovo, sada možete dodati ruž ili senku, zavisi kakav izgled želite.

GMint, puhhha/GettyImagesPlus