Mejkap greške sa puderom: 10 razloga zašto nam lice izgleda plastično i kako to da ispravite!

by | 5 avgusta, 2022
mejkap greške sa puderom

Mejkap greške sa puderom zbog kojih nam look igleda plastično i veštački možete sprečiti, ako pratite ove savete.

Svi smo prošli kroz ovo: nabavili smo novi puder i naneli ga i zatim shvatili da nam lice izgleda plastično. Ovo je realnost i s mnogim mejkap proizvodima. A kako sprečiti taj „cakey“ look? Evo trikova mejkap eksperata.

Mejkap greške sa rumenilom

Priprema kože

Postoji razlog zašto šminkeri insistiraju na nezi kože i pripremi lice, pre šminkanja. Kako će puder izgledati u mnogome zavisi od stanja naše kože (da li je hidrirana, kakve je teksture i sl). Zato je priprema kože ključna kod besprekornog izgleda. U dnevnu rutinu nege uvrstite hidratantne kreme i prajmer.

Prajmer

Dermatolozi preporučuju da pre nanošenja kreme s zaštitnim faktorom, na lice nanesemo serume i kremu. Kada je šminkanje u pitanju, pre nanošenja pudera (a nakon nanošenja kreme i seruma), obavezan je prajmer. Ovo će sprečiti veštački izgled kože i ona će delovati svežije i prirodnije.

Mejkap greške sa puderom- nanošenje kreme

Ukoliko mislite da će stara hidratantna krema učiniti čuda za vašu kožu, varate se! Važno je da nanosite kvalitetne proizvode (koji su u roku) i koji odgovaraju vašem tipu kože. Tek tako negovana koža dobro će izgledati sa puderom.

Pilinzi

Koliko hidratantne kreme i prajmer igraju važnu ulogu u mejkap rutini, jednako je važan i piling. Uz pomoć njega, uklanjamo mrtvi sloj kože, a naše lice diše i deluje svežije i zdravije. Stoga ne zaboravite na piling prilikom nege lica. Puder će besprekorno izgledati samo na zdravoj i negovanoj koži.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Priyanka (@priyankachopra)

Mejkap greške sa puderom- boja proizvoda

Pogrešno izabran ton odnosno boja pudera čini ceo naš look veštačkim. Isprobajte nijanse na koži ruke dok ne nađete onu koja najbolje pristaje vašem tenu. I ne koristite tamnije niti svetlije nijanse, bez obzira na doba godine.

Pogrešna formula

Kao što možemo pogrešiti s nijansom, tako često pravimo greške i s samim izborom proizvoda u odnosu na tip kože. Svaki tip (suva, masna ili meštovita koža) zahteva drugačiji puder. Na etiketama, uglavnom, i piše koji je puder pogodan za koji tip kože, pa nemojte to zanemarivati prilikom odabira pudera.

Mejkap greške sa puderom- gustina

Postoji vreme i mesto za nanošenje pudera preko celog lica, ali to nije svaki dan. Puder bi trebalo da imitira kožu te da ona deluje hidrirano i pomalo sjajno. Za svakodnevnu upotrebu radije birajte kreme u boji nego teške i guste pudere. Isto tako, druga opcija jeste da nekoliko kapljica pudera pomešate s prajmerom i tako postignete efekat kreme u boji.

Previše preparata

Pored toga što je greška koristiti preguste pudere, isto tako, pogrešno je nanositi i preveliku količinu podloge. Upravo zbog toga, lice nam deluje plastično, a koža suvo i s teksturom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kylie Cosmetics (@kyliecosmetics)

Mejkap greške sa puderom- formula i način života

Prilikom biranja mejkap proizvoda, veoma je važno da uzmemo u obzir i naš način života. Ukoliko se znojite, idete na posao peške ili biciklom, potrebna vam je vodootporna šminka koja će izdržati ceo dan.

Finiširanje looka

Jako je važno i šta radimo nakon nanošenja tečnog pudera. Bitno je koristiti puder u prahu koji služi za zadržavanje pudera (setting puder u prahu). Umočite četku u ovaj puder, istresite višak i nanesite na delove lica koji su najmasniji (uglavnom je to čuvena T zona).

 

Lepota i zdravljemillann/iStock/Getty Images Plus via Getty Images