Kako se šminkati ako nosite naočare? Sjajne makeup ideje šminkera!

by | avgust 4, 2023
Šminka ispod naočara

Da bi šminka ispod naočara izgledala harmonično i ostala na mestu nakon nekoliko sati nošenja, trebalo bi da se upoznate sa praktičnim savetima koje šminkeri prate.

Naravno, možete se šminkati kako želite, ali neće svaka opcija izgledati dobro sa naočarima. Prvo, optika ima tendenciju da smanji ili uveća oči, a drugo, model i stil naočara imaju prilično snažan uticaj na ukupan izgled. Međutim, šminkeri imaju određene preporuke u tom pogledu. Stoga, da biste izgledali elegantno, bolje je obratiti pažnju na sledeće nijanse.

Šminka ispod naočara- saveti

1. Meka senka za oči

Naočare, posebno u debelim i tamnim (svetlim) okvirima, same po sebi privlače veliku pažnju na oči. I ovde ne bi trebalo da pokušavate da ih „naglasite“ nanošenjem svetlih senki ili zadimljenih očiju. Oči će jednostavno biti zatamnjene i izgubljene. Naprotiv, šminka u ovom slučaju treba da bude malo prigušena. Izaberite nude, smeđe i blago svetlucave nijanse senki. Ako želite malo da pomerite fokus, onda je bolje da uravnotežite situaciju svetlim usnama. Ovde koristite šta god želite: klasičnu crvenu, bordo ili bilo koju drugu bogatu boju.

2. Jasan oblik obrva

Nije tajna da obrve konturišu i strukturiraju lice. Kod šminke sa naočarima, ova nijansa je posebno važna, pa ih je potrebno jasno ocrtati. Ne bi trebalo biti dodatnih dlačica koje narušavaju harmoniju linije. Istovremeno, nije bitno koji stil obrva vam je bliži – tanke, široke ili „sapunaste“ koje idu nagore. Glavna stvar je da je njihova glavna linija jasna i dobro obojena.

3. Šminka ispod naočara i odabir ajlajnera

Ako volite da koristite gel ajlajner, onda je bolje da odgovara širini okvira. Na primer, ako je debeo, onda ajlajner može biti prilično širok. A sa tankim okvirom ili u njegovom odsustvu, bolje je napraviti tanku, delikatnu strelicu. Tako će sve izgledati harmonično. Što se tiče boje, sa crnim okvirom, bolje je izabrati ajlajner nekoliko tonova svetliji (antracit, siva, čelik) ili sasvim drugu boju, na primer, braon ili plavu. Sa braon ramom, bronzana obloga izgleda posebno dobro.

4. Smanjite optičku snagu

Iako postoje sočiva koja optički ne izobličuju veličinu očiju, mnogi ljudi mogu da nose naočare koje ih čine manjim za kratkovidost i većim za dalekovidost. U prvom slučaju, možete se suprotstaviti tome koristeći nijanse svetlih boja, jer izgleda da otvaraju oči. I, naravno, bolje je bez tamnih olovaka. Umesto toga, bolje je pokušati bež ili belu.

Ako dioptrija čini oko veće, mat senke u sivoj, braon, plavoj ili zelenoj boji će biti dovoljna. Možete koristiti i tamni ajlajner, ali samo sa delikatnim, tankim linijama. Nanesite maskaru samo na gornje trepavice.

5. Šminka ispod naočara i korektor

Naočare neizbežno bacaju dodatnu senku na lice. Korektor će pomoći da se rešite ove karakteristike. Ne samo da će maskirati prirodne tamne krugove ispod očiju, već i ukloniti senke sa naočara. Samo ga vredi distribuirati ne samo direktno ispod donjeg kapka, već i spustiti se malo niže, do jagodica.

Inače, tonalnu podlogu treba naneti tako što ćete je lagano utisnuti u kožu sunđerom, a svu šminku popraviti providnim puderom pomoću velike pahuljaste četke.

Savet plus:

Što se tiče upotrebe maskare, kada nosite naočare, trebalo bi da se koncentrišete na korene trepavica. Prvi sloj nanesite kao i obično, a drugi samo na korene, izvodeći cik-cak pokrete četkom. Tako maskara neće opterećivati vrhove trepavica, a osim toga, neće mrljati sočiva naočara.

lepotaizdravlje.rsShenderDiana/iStock/Getty Images Plus via Getty Images; NeonShot/iStock/Getty Images Plus via Getty Images