L&Z insajder na DEPILACIJI

by | avgust 17, 2009

Napravili smo mali ženski kružok u hladu, julskog dana na +40, i popričali o nepresušnoj temi – „dlacice i kako se izboriti sa njima“. Naravno, pricu smo začinili licnim, najintimnijim iskustvima.

 

Na listi stvari koje ženama zagorčavaju život vodeću poziciju zauzimaju neželjene dlačice. Čuj „neželjene“?! Pa, sve su takve, osim onih na glavi i obrva. Protiv njih stalno „ratujemo“ toplim i hladnim voskom, kremama za depilaciju, epilatorima, laserima, žiletima… Naravno, mi pobeđujemo, ali ne baš lako jer je „neprijatelj“ brojan, a mi, dok one nestaju, osećamo bol. Da, depilacija je „nužno zlo“ o kojem tokom leta moramo da mislimo više nego inače. Upravo zato, napravili smo mali ženski kružok i opet popričali o ovoj temi, i to upravo o ličnim, najintimnijim iskustvima žena.

Članak se nastavlja posle reklama

Lepota i Zdravlje - Insajder na depilacijiŽENA KOJOJ JE DEPILACIJA POSAO
SLAĐANA MILOVANOVIĆ, vlasnica kozmetičkog salona 

Slađana bi o ovoj temi mogla da priča satima. Kad je otvarala salon, odlučila je da u ponudu uvrsti hladnu depilaciju: „Brža je od tople, efikasnija i, što je najvažnije, higijenski je najprikladnija jer su vosak i tračice za jednokratnu upotrebu. Vosak se topi na 38 stepeni Celzijusa, što je sasvim dovoljno za izvlačenje dlake iz folikule, a pri tom ne postoji ni najmanji rizik da dođe do opekotine“, priča Slađana. „Danas 80 posto žena koje dolaze u moj salon radi kompletnu depilaciju, a ona obuhvata ruke, noge, prepone, leđa, stomak. Konstantno raste i broj žena koje dolaze na depilaciju lica – nausnica, brade, obrva. Sve je to sasvim razumljivo jer statistike govore da u našem podneblju samo 5 posto žena nije izrazito maljavo.“ Od naše kozmetičarke smo saznali da žene uglavnom vole da tokom cele godine budu uredne i negovane, pa zato svake četiri nedelje dolaze na depilaciju.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Razlika je samo u tome što se leti taj interval skraćuje na dve do tri nedelje. Da bi dlačice mogle da se uklone voskom, najbolje je da budu duge pola centimetra, ali – ukoliko je osoba koja depilira vešta – može se s njima izaći na kraj i ako su kraće.
Devojčice počinju da dolaze na depilaciju obično posle prve menstruacije. „Preporučujem im da, prethodno, s mamom dođu u kozmetički salon da bi na vreme dobile stručne savete. Bitno je da znaju da posle prve depilacije mora da dođe do blage iritacije kože i da će posle treće-četvrte ovi problemi početi da nestaju jer se koža postepeno navikava. Moraju se upozoriti i da posle uklanjanja dlačica najmanje 12 sati ne smeju da se sunčaju i idu na bazen. I za njih i za odrasle, važno je da ne zaborave da u tom periodu ne smeju da koriste parfimisane kreme i mleka za telo“, savetuje Slađana. Na osnovu svog iskustva ona tvrdi da postoje velike razlike u senzibilitetu i pragu bola, ali i da taj osećaj treba da se „poštuje“ jer je zaštitni mehanizam tela koji nam ukazuje na stepen osetljivosti pojedinih regija. „Kada radim depilaciju, najviše pažnje posvećujem najosetljivijim delovima – preponama i delu oko kolena. Ukoliko se žena redovno depilira, dlaka je tanja, a njena folikula slabija pa je i bol manji. Tome doprinosi i činjenica da se, pre dolaska na depilaciju, žena psihički pripreme tako da sve prođe bez trauma“, tvrdi ona. U poslednje vreme muškarci sve češće dolaze na depilaciju. Oni su drastično promenili odnos prema tome. Slađana ima klijente i od dvadeset, i od trideset i od pedeset godina, a najčešće „skidaju“ malje sa leđa, stomaka i grudi. Depilacija grudi je veoma bolna, jer su dlake jake, guste i rastu u različitim pravcima. Da bi se bol koliko-toliko smanjio, malje se prethodno skraćuju na dužinu od pola centimetra, a samo njihovo uklanjanje vrši se veoma pažljivo. Ali i muškarcima sve postaje lakše posle četvrte-pete depilacije.

ŽENA KOJA NA SEBI NE MOŽE DA SMISLI NI DLAČICU

Članak se nastavlja posle reklama

KSENIJA IVANOVIĆ, pevačica 

„Poklanjam veliku pažnju redovnom depiliranju. Najvažniji mi je osećaj da mi je koža potpuno glatka, a tek onda sledi vizuelni momenat. Počela sam da se depiliram posle osnovne škole, s tim što tada nisam radila kompletnu depilaciju, već samo ruku i nogu. Uvek sam to činila toplim voskom. Mojoj kozmetičarki Snežani Ljubičić, iz salona ‘Boni’ za kompletnu depilaciju lica i tela potrebno je 45 minuta. Kod nje sam svake treće nedelje. Na bol sam se navikla do te mere da ga, zaista, ne osećam, izuzev kad se radi depilacija pazuha i intimne zone.“

Članak se nastavlja posle reklama

 

ŽENA KOJA SE BRIJE SVAKOG DANA
MARINA PETKOVIĆ, ekonomista

Članak se nastavlja posle reklama

 

Lepota i Zdravlje - Insajder na depilaciji„Od rane mladosti sam počela da brijem noge. Posle izvesnog vremena taj tretman sam proširila i na ruke. Pošto dlačice brzo rastu, shvatila sam da ne smem da čekam da se pojave onako oštre i ‘bodljikave’ i počela sam da se brijem svaki dan. Brijanje, koje obavljam tokom tuširanja, za mene je rutinski postupak jednak sapunjanju tela. Imam naviku, koja sada traje već 25 godina, da brijačem pređem preko celog tela. To sve ne traje više od 5 muinuta jer, u stvari, i nema dlačica. Tako sam sigurna da će mi koža u svakom trenutku biti besprekorno glatka. Za mene nije problem da se u bilo kom trenutku skinem (iz bilo kog razloga, bilo da se radi o odlasku na plažu, kod lekara ili u krevet sa svojim partnerom) i zbog toga osećam izvesnu dozu samopuzdanja.

Ne znam šta bi se desilo da se ozbiljno razbolim i budem sprečena da se brijem, osećala bih se jako loše. Mnoge žene su šokirane ovim što radim, ali za mene je to najbrži, najjeftiniji i najbezbolniji način da mi koža uvek bude besprekorno uredna i negovana. 

Članak se nastavlja posle reklama

Cake – da manje boli
Najbolje je depilirati se oko sedmog dana menstrualnog ciklusa, jer smo tada – zahvaljujući nižem nivou estrogena – mnogo manje osetljive na bol. Tada je depilacija i efikasnija jer dlačice sporije rastu. Treba dobro zategnuti kožu prilikom depiliranja, a najvažnije je da klijentkinja bude maksimalno opuštena. Bitno je da zna da će depilacija biti urađena brzo, da neće biti „maltretiranja“, odnosno da je u sigurnim rukama.

 

A MUŠKARCI?
Marina Petković: Ma, pustite ih da ostanu muškarci. Ako se budu depilirali još će poželeti da nose i suknje!
Agneta Azirović: Sasvim je u redu da se i oni depiliraju.
Slađana Milovanović: Savremen muškarac više nema dilemu da li će mu se ispod raskopčane košulje videti maljave grudi ili ne.
Ksenija Ivanović: Što da ne?! Naravno, zavisi od toga koliko su maljavi. Kad bih mogla, uvela bih obavezno brijanje ispod pazuha.
dr Violeta Skorobać: Zašto da ne?! To je potpuno u redu. 

Članak se nastavlja posle reklama

 

Tagovi: