Na odmoru: FIT&FUN

by | avgust 17, 2009


Odmor je idealno vreme za sticanje kondicije. L&Z vam otkriva kako da to postignete na najbezbolniji način. Čak i ako ne vežbate dok ste na odmoru, sigurno plivate u moru (ili bazenu), odigrate koji meč odbojke na plaži, ili dobacujete loptu u vodi. I, zar se ne osećate mnogo bolje nakon toga? Eksperti smatraju da taj dobar osećaj treba da nas motiviše nakon povratka kući – da nastavimo istim tempom. Letnji odmor je idealno vreme za novi početak.

U nameri da proverimo istinitost ove tvrdnje, izveli smo niskobudžetni „eksperiment“. U njemu su, kao teoretičari, učestvovali l&z nutricionista i instruktor fitnesa koji radi kao lični trener. zamolili smo ih da objasne kako se ova teorija primenjuje u praksi zbog usvajanja novih navika i kod kuće. za praktični deo bila je zadužena naša čitateljka, koja nam se javila mejlom (neposredno pre odlaska u grčku) i zamolila nas za savete o ishrani i fizičkim aktivnostima kojih treba da se pridržava tokom dve nedelje odmora. naravno, za uzvrat smo od nje tražili da nam podnese detaljan izveštaj o svojim aktivnostima i uspešnosti programa.

Članak se nastavlja posle reklama


Lepota i Zdravlje - na odmoru fitnesFITNES – osnovna pravila
1. Bavite se aerobnim aktivnostima svakI dan, postepeno produžavajući vreme sa 20 na 60 minuta. na skali od 1 do 10, na kojoj 1 označava vaš puls pri mirovanju, potrudite se da aktivnošću postignete 5 ili 6.
2. Šetnja i džoging daju najbolje rezultate. Kada se smestite u hotel ili apartman, obratite pažnju na stvari koje će vam poslužiti kao kote na stazi za trčanje (drveće, ulične svetiljke, kafići i slično). koristite ih svakog dana kao markere na osnovu kojih ćete postepeno povećavati razdaljinu. Trčite dok ne osetite umor, a onda hodajte brzim korakom nekoliko minuta, odnosno dok ne budete spremni ponovo da trčite.
3. Menjajte fizičke aktivnosti svakog dana da vam ne bi postale monotone. Tenis, koji spada u kategoriju aerobnih aktivnosti, veoma je zanimljiv sport. Vozite bicikl ili, ako ste dobar plivač, povećavajte svaki dan razdaljinu koju prelazite, ili brzinu kojom plivate.
4. Vežbajte kada su temperature niže, obično rano ujutro ili veče. Pijte mnogo tečnosti i nikako nemojte da zaboravite da se namažete preparatom za sunčanje. kada se intenzivno znojite, gubite so iz organizma, a to može da uzrokuje bolne grčeve u mišićima. Ako je to vaš problem, malo soli u obrocima može da pomogne.

ISHRANA – osnovna pravila

Članak se nastavlja posle reklama

1. Nemojte da se odričete nijedne namirnice jer ćete je silno želeti! ključna reč je „umerenost“. Izbegavajte grickanje između obroka, ali častite sebe poslasticom svakog dana (na primer sladoledom).
2. Ako ste u Hotelu koji nudi „all-inClusive“ uslugu, nemojte da osećate „obavezu“ da sve probate! pametnije je da se što udobnije smestite do stola na kojem se nalazi hrana. to će vas sprečiti da se vraćate po „repete“ drugi ili treći put. koristite mali tanjir (uzmite onaj za desert) i prvo na njega stavite povrće i salate. Ukoliko osećate veliku potrebu za određenom, vrlo kaloričnom hranom, zapitajte se da li vam je baš potrebna, ili je bolje da jedete nakon plivanja. taktika odlaganja obično deluje!
3. Pijte mnogo vode. Gazirani napici i voćni sokovi obično sadrže mnogo šećera. Što se tiče alkoholnih napitaka, konzumirajte ih samo nakon jela. ako ih pijete uz obrok, lako je izgubiti računicu. takođe, naizmenično pijte čašu vina i čašu vode.
4. Probajte lokalne specijalitete, jer su verovatno pripremljeni od organski uzgajanih, neprerađenih i sveže kuvanih namirnica. riba i meso na žaru, kao i morski plodovi, zdravija su i manje masna jela od testenina sa kaloričnim sosovima ili musaka „natopljenih“ uljem. na stolu nemojte da držite flašice sa prelivom za salatu ili majonezom jer ćete ih češće koristiti. Umesto torti i sitnih kolača, bolje je da izaberete jogurt i voće.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Ali, da li to funkcioniše?
teorija deluje jednostavno, ali da li je efikasna u praksi? zamolili smo kristinu b., našu čitateljku, da primeni ovaj program na dvonedeljnom odmoru na grčkom ostrvu kos. „bila sam ‘naoštrena’ da sprovodim savete stručnjaka od prvog dana odmora. već u prvih nekoliko sati po dolasku, isplanirala sam svoju rutu za džoging – od hotela do prvog mesta. narednog jutra, u adekvatnoj opremi, samouvereno sam potrčala. no, nisam ni izašla iz hotelskog kompleksa, niti pretrčala više do 100 metara, već sam se zajapurila kao bulka, oznojila kao da me je neko polio kofom vode i gotovo sam prestala da dišem. vraćajući se pokunjeno do hotela, i suočavajući se sa svim onim ljudima pored kojih sam protrčala nekoliko minuta pre toga, osećala sam veliko poniženje. ipak, savet fitnes instruktora o postepenom povećavanju razdaljine svakog dana dao mi je potrebnu snagu. tako sam, narednog jutra, uspela da pretrčim tih 100 metara. da, bila sam umorna i crvena u licu, ali vrlo zadovoljna. većinu dana na odmoru pešačila sam dobra 3 kilometra, u društvu supruga igora i našeg petogodišnjeg sina janka. i, osim trčanja, počela sam da plivam, prelazeći sve veće razdaljine. do kraja prve nedelje, džogirala sam po 20 minuta i preplivavala bazen 30 puta svakog dana. Osećala sam se kao da sam osvojila olimpijsku medalju! već nakon nekoliko dana sprovođenja programa, odeća me više nije zatezala. tokom dana pila sam samo vodu, a uveče bih popila dve čaše vina nakon obroka, i poneki koktel. Odustala sam od klasičnog doručka i jela sam samo cerealije, a grčku ili pileću salatu za ručak. U drugoj nedelji, intenzivirala sam i trčanje i plivanje. pred sam kraj druge nedelje letovanja mogla sam da trčim bez pauze 55 minuta! O, kako sam bila ponosna!“

 

Članak se nastavlja posle reklama

– Važna statistika –

 

Članak se nastavlja posle reklama

Kristina je prošla lekarski pregled, pre i nakon letovanja, zbog registrovanja svih promena.
Pre letovanja
Visina: 158 cm
Težina: 52 kg
Puls u stanju mirovanja: 68 (otkucaja u minuti)
Krvni pritisak: 68/110
Kapacitet pluća: 430 litara
Telesna masnoća: 35%
Nakon 3 minute na pokretnoj traci puls je iznosio 115
Nakon odmora
Težina: 51,5 kg
Puls u stanju mirovanja: 60
Krvni pritisak: 65/108
Kapacitet pluća: 450 litara
Telesna masnoća: 34%
Nakon tri minute na pokretnoj traci, puls je iznosio 98
Kristinino mišljenje
Odmor je bio fantastičan i vratila sam se kući osvežena – osećala sam se zdravije. To što sam tako brzo postigla dobre rezultate ohrabrilo me je da nastavim da trčim, što sada redovno činim. Sada prvi put osećam da sam učinila nešto vredno za sebe i toga ću se i dalje pridržavati.

– Zaključak eksperata –

Mišljenje fitnes instruktora
Zahvaljujući aerobnim aktivnostima, Kristinino srce i pluća su ojačali. Puls u stanju mirovanja, kapacitet pluća i krvni pritisak su se poboljšali, a gubitak pola kilograma telesne težine je fantastičan uspeh. Vreme koje je neprekidno provodila džogirajući, na kraju odmora, ukazuje na Kristininu istrajnost i zavidnu kondiciju.
Mišljenje nutricioniste
Uprkos obilju ukusnih grčkih specijaliteta, Kristina je uspela zdravo i umereno da se hrani. Iako se nije u potpunosti odrekla onoga što voli (musaka i vino), jela je mnogo povrća, kao i proteina u mesu i ribi. Dokazala je da svako može da uživa u dobroj hrani, a da se ne goji.

Članak se nastavlja posle reklama

tekst: Nataša Ćovin; Foto: Shutterstock

Tagovi: