Rešite se mamurluka u vreme praznika

by | decembar 24, 2010

Postoji mnogo načina da se spreče posledice prekomernog konzumiranja alkohola – glavobolja, vrtoglavica, mučnina i opšta slabost.

 

Mamurluk


U vreme praznika većina ljudi daje sebi oduška uživajući u jelu i piću, a veče se neretko završava „kojom čašicom više“ i posledicama u vidu jutarnje glavobolje, vrtoglavice, drhtanja, mučnine, proliva, bolova u mišićima i zglobovima, poremećaja sna i opšte slabosti.

Intenzitet mamurluka, kako se u narodu naziva ovo stanje, zavisi od vrste i količine popijenog alkohola, uzrasta, pola i telesne konstitucije, a jedina sigurna preventiva jeste uzdržavanje od pića. Međutim, kako je veselje bez konzumiranja alkohola za veliki broj ljudi prosto nezamislivo, postoji mnoštvo načina da se „jutro posle“ učini podnošljivim.

 

 

Najvažnija je priprema
Mali broj ljudi svestan je značaja pripremanja organizma za burno veče, a ponekad je upravo to najbolja prevencija mamurluka.

1.Popijte maslinovo ulje. Na taj način želudac se oblaže zaštitnim slojem zdrave masnoće koja će usporiti apsorpciju alkohola.

2.Hidrirajte organizam. Najveći broj neprijatnih simptoma potiče od dehidratacije organizma izazvane konzumiranjem alkohola i pića sa kofeinom. Zato je pre početka veselja dobro popiti što veću količinu vode.

3.Opskrbite organizam vitaminom B6. Istraživanja su pokazala da vitamin B6 preventivno deluje na mamurluk, bilo da se uzme pre, ili nakon ispijanja alkohola. 

4.Pojedite nešto. Dovoljna količina hrane u želucu umanjuje potrebu za većom količinom alkohola i doprinosi tome da se osoba koja je previše popila ujutru oseća bolje. Treba znati da bi hrana trebalo da sadrži veće količine ugljenih hidrata i masnoća.

5.Budite dobro raspoloženi. Istraživanja su pokazala da osećaj nervoze, kao i depresija i agresija tokom konzumiranja alkohola, daleko češće uzrokuju mamurluk.

6.Morate znati svoje granice. Iako je cilj ispijanja alkohola dobar provod i veselo raspoloženje, ukoliko se sa pićem pretera, postoji opasnost od težeg trovanja alkoholom koji zahteva hitnu medicinsku intervenciju.

 

 

Šta i kako piti
Pravilnim izborom pića i načinom njegovog konzumiranja, može se sprečiti mamurluk.

1.Birajte čista pića. Studije su pokazale da simptomi mamurluka zavise od vrste popijenog alkohola.

Providna pića poput votke i džina daleko ređe uzrokuju jutarnje glavobolje od obojenih, poput brendija ili viskija. Na osnovu brojnih studija zaključeno je da alkoholna pića sa većim brojem hemikalija daleko pogubnije deluju na organizam, pa se tako na vrhu skale izazivača mamurluka nalaze brendi, crno vino, rum i viski, dok je verovatnoća da će jutarnje tegobe uzrokovati belo vino, džin ili votka – daleko manje.

2.Ne mešajte alkohol i kofein. Kako bi se sprečila teška dehidratacija organizma – jedan od glavnih uzročnika mamurluka – tokom konzumiranja alkohola ne bi trebalo uzimati napitke sa kofeinom.

3.Ne mešajte pića. Ukoliko se kombinuje više alkoholnih pića, jutarnje tegobe će se gotovo sigurno javiti.

4.Razblažite piće vodom. Ako nakon svake čaše popijete vodu, zaštitićete organizam od dehidratacije, ali i smanjiti ukus alkohola.

5.Grickajte dok pijete. Gricanjem kikirikija, oraha ili čipsa smanjuje se apsorpicja alkohola.

 

 

Šta uraditi pre odlaska u krevet
Ukoliko se pre odlaska u krevet preduzmu određene mere, jutarnje buđenje može biti daleko lakše.

1.Popijte još vode. Ako se pre spavanja popiju dve do tri čaše vode, organizam će ostati hidriran i na taj način se lakše izboriti sa alkoholom.

2.Iscedite sok od pomorandže. Rezultati nekih studija pokazali su da vitamin C može ubrzati proces prolaska alkohola kroz organizam i izbacivanje toksina. 

3.Nadoknadite vitamine. Nizak nivo vitamina B6 i B12 može pojačati mamurluk. Uzimanjem suplemenata, oporavak se može ubrzati.

4.Ne uzimajte lekove protiv bolova. U kombinaciji sa alkoholom, mogu se javiti neželjeni efekti ovih lekova.

5.Popijte bifidus prah. Ukoliko se bifidus popije sa čašom vode, organizam dobija „prijateljske bakterije“ koje neutrališu toksičnost acetaldehida – produkta varenje alkohola koji je glavni krivac za mamurluk.

 

 

Šta treba činiti nakon buđenja
Ukoliko se i pored svih preduzetih mera javi jutarnji mamurluk, njegov intenzitet može se značajno ublažiti.

1.Još vode. Popiti vode onoliko koliko organizam može da podnese, jer se jedino tako može nadoknaditi tečnost. 

2.Pojedite nešto. Nakon burne večeri i sama pomisao na hranu može da izazove napad mučnine, ali je i pored toga veoma važno da se nešto pojede, makar to bio tost ili kreker.

3.Ublažite bolove ibuprofenom. Iako se ne smeju piti sa alkoholom jer, između ostalog, mogu da izazovu oštećenje jetre, lekovi protiv bolova, ako se uzmu „jutro posle“, mogu biti spas od glavobolje.

4.Pijte napitke za sportiste. Zajedno sa vodom, organizam gubi i značajan procenat elektrolita, koji su u kombinaciji sa mineralima neophodni za normalno funkcionisanje organizma. Zato od koristi mogu biti pića namenjena sportistima. 

5.Krećite se. Na taj način se ubrzava cirkulacija, mozak i organi dobijaju više kiseonika, a telo ima više snage da se izbori sa toksinima od alkohola.

 

 

Šta piti?
„Klin se klinom izbija“ – to je najgora stvar koja se može uraditi, jer se time samo odlažu posledice koje izaziva alkohol. Umesto toga, „jutro posle“ treba provesti hraneći organizam elektrolitima i mineralima koji su mu preko potrebni.

Voćni sokovi ne samo što su bogati vitaminom C, već i fruktozom koja nadoknađuje izgubljenu energiju i pomaže u eliminsanju otrova – produkta metabzolizma alkhola. Previše kiseline sokove treba izbegavati jer mogu izazvati iritaciju stomaka.

Čaj od đumbira pozitivno utiče na stomak, ublažava mučninu i zaustavlja vrtoglavicu.

Zeleni čaj odličan je za detoksikaciju organizma i regulaciju metabolizma, zbog čega se širom sveta koristi u lečenju mamurluka.

 

 

Šta jesti?
Telo zbog mamurluka teško prima hranu, zbog čega se može javiti intenzivna mučnina pa i povraćanje, naročito nakon jakog i začinjenog obroka. Postoje određene, lako svarljive namirnice, koje olakšavaju tegobe mamurluka. 

Med je bogat kalijumom i fruktozom, pa se preporučuje da se na svakih dvadeset minuta nakon buđenja uzima po nekoliko kašičica ovog pčelinjeg proizvoda, sve dok se simptomi mamurluka ne povuku.

Krekeri su ponekad jedina hrana koji stomak mamurnog čoveka može da podnese, te ih treba grickati dok god prijaju. Pileća supa može značajno umanjiti negativne posledice alkohola i rehidrirati organizam.

Pepermint, bilo u formi čaja ili listova koji se žvaću, opušta sistem za varenje. Zahvaljujući njegovom delovanju, iz organizma se ispuštaju nagomilani gasovi.

Banane ublažavaju stomačne tegobe, a u kombinaciji sa medom povećavaju nivo šećera u krvi. Pored toga, ovo voće sadrži značajne količine elektrolita, magnezijuma i kalijuma, koje se gube zbog konzumiranja veće količine alkohola. Zato se za lečenje mamurluka preporučuje milkšejk od banane zaslađene medom.

Pirinač je lagana hrana koja smiruje stomak.

 

Izvor: „Top zdravlje“

 

Tagovi: