Wellness Abeceda (II deo)

by | maj 15, 2009


lepota i zdravlje velnes pojmovi


Savladali ste pojmove iz prvog dela Abecede? Vreme je da naučite šta su to rolfing ili vapozon, i što da ne, možda se već sutra prijavite za jedan mnogo dobar „Wambo Mambo“…

 

Članak se nastavlja posle reklama

Masaža refleksnih zona Refleksne zone su nervne tačke, koje su direktno povezane sa organima i mišićima. Masažom refleksnih zona podstiče se cirkulacija u određenim organima.

 

Modelaže Reč je o termo maskama za lice i telo namenjenim osobama koje imaju izražene pore ili celulit. Nakon nanošenja kreme stavlja se specijalna „gipsana“ maska. Dok se ona suši, povećava se temperatura kože. Pore se pretvaraju, pa tako koža može bolje da upije hranljive sastojke. Nakon dvadeset minuta, ova maska postaje tvrda i može da se skine.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Pakovanje parapakom Parapak se dobija preradom parafina, koji je inače dobar prenosnik toplote. Kada se ovo pakovanje primeni, između kože i nanesene mase ostaje sloj vazduha koji olakšava regulisanje toplote kože. Uprkos stvrdnjavanju, ova masa zadržava elastičnost. Zahvaljujući tome, „disanje“ kože nije poremećeno.

Članak se nastavlja posle reklama

Pakovanje, piling i kupka od surutke Pakovanja od surutke smanjuju kiselost kože i proćišćavaju osnovno tkivo. Osim toga, ona zatežu tkiva pa su odlična za uklanjanje celulita. Piling od surutke je idealan za čišćenje i negu suve kože.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Pilates Pilates vežbe stavljaju akcenat na pravilno držanje tela i disanje. Ovim vežbama jačaju se dva najvažnija centra snage – muskulatura stomaka i leđni i rameni mišići.

 

Članak se nastavlja posle reklama

„Polarity“ Ovu terapiju opuštanja tela razvio je engleski lekar Stoun. On je pošao od činjenice da su ljudi polja pulsirajuće energije i da svako ima sopstvenu „mustru“ i pravac kretanja energije određen dejstvom pozitivnih i negativnih polova. „Polarity“ terapijom harmonizuju se energetska polja pomoćunežnih dodira, masaže i specijalnih pokreta.

„Power-Nap“ Idealno za ljude sa previše obaveza: san od nekoliko minuta, pri kojem se telo regeneriše i dobija novu energiju. U nekim firmama u Americi čak postoji posebna prostorija za dremku od nekoliko minuta.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Progresivna metoda opuštanja mišića po Jakobsenu Ovaj efikasan metod opuštanja, koji se lako savladava i može da se izvodi i kod kuće, razvio je američki internista Jakobsen. Naizmenično opuštanje i naprezanje mišića smanjuje bolove prouzrokovane stresom i deluje opuštajuće na celo telo. U sedećem ili ležećem položaju naizmenično se naprežu i opuštaju različite grupe mišića. Naprezanje traje od pet do deset sekundi, a zatim sledi opuštanje. Faza opuštanja trebalo bi da traje oko 30 sekundi. Veoma je važno uočavanje razlike između opuštenih i napetih mišića. Na taj način možete postati svesni kada ste zaista opušteni. Ovaj metod primenjuje se za otklanjanje stresa, napetosti, nervoze, nesanice i bolova.

 

Relaksarijum Prostor za potpuno opuštanje, gde se često primenjuju eterična ulja.

Članak se nastavlja posle reklama


lense masaza lepota i zdravlje


Članak se nastavlja posle reklama

Rolfing Kombinacija treninga za pravilno držanje tela i masaže, razvijena pedesetih godina prošlog veka. Ovom tehnikom moguće je otkloniti napetost, bolove u leđima i deformaciju kičme. Pristalice ove metode tvrde da je korekcijom držanja tela moguće otkloniti i psihičke probleme.

Soba za inhalaciju
U prostoriji za inhalaciju raspršuju se soli različite koncentracije. One se primenjuju u lečenju disajnih organa, ali i u preventivne svrhe.

 

„Soft-Pack“ Jedan od omiljenih tretmana za ulepšavanje sa efektom opuštanja. Telo se maže zelenom pastom od algi, mirisnim eteričnim uljima ili aromatičnim biljem, a zatim umotani u peškir sedite iznad kupke. Para vruće vode intenzivira dejstvo nanete supstance.


Talaso I stari Grci su znali da iskoriste dejstvo mora. Talasoterapija (grčka reč, thalassa = more) postala je jedna od najvažnijih grana modernog lečenja a podrazumeva primenu morske vode, soli, blata i algi. Talasoterapijom se otklanja stres, napetost, nesanica, nervoza, iscrpljenost, poboljšava se muskulatura, ublažavaju bolovi u zglobovima, a koristi se i u preventivi oboljenja disajnih puteva.

Terapija bojom i svetlom Odavno je poznato da boje i svetlo imaju jak uticaj na čoveka. Još u starom Egiptu podizani su hramovi u boji, u kojima su boravili bolesnici. U savremenim terapijama, celo telo se izlaže svetlosti određene boje. Pacijent može i da izabere omiljenu boju – kod svetlosne terapije upotrebljavaju se crvena, plava i UV svetla. Ovom terapijom otklanjaju se svakodnevne brige, leče kožna oboljenja i psihički problemi.
Terapija za kičmu po Dornu Reč je o nežnom nameštanju zglobova i kičmenih pršljenova. Ova terapija jača nerve i muskulaturu, poboljšava cirkulaciju i otklanja bolove.

Terapija infracrvenim zracima Zagrevanje infracrvenim zracima poboljšava apsorpciju kiseonika u ćelijama, cirkulaciju i pospešuje izbacivanje zadržane masne kiseline. Ova terapija koristi se u slučaju alergija, reume, problema sa cirkulacijom i zglobovima, ali i za smanjivanje težine. Obično se kombinuje sa svetlosnom terapijom.


Terapija kiseonikom Terapijom kiseonikom podstiče se razmena materija u koži. Značajno poboljšava elastičnost kože, aktivira funkciju, deobu i regeneraciju ćelija.

 

Terapija lekovitom zemljom Lekovita zemlja se meša sa vodom a zatim se četkicom nanosi na lice ili telo. Ovo pakovanje deluje kao blagi piling, učvršćuje opušteno vezivno tkivo i pročišćava organizam.

 

Terapija ultrazvukom Ultrazvučnim aparatom izvode se pokreti po površini kože – ultrazvučni talasi podstiču izbacivanje štetnih materija. Pored toga, oni prodiru u dubinu tkiva i razgrađuju masne ćelije u problematičnim zonama.

 

Terapija vinom Ova terapija potekla je iz Francuske. Ona pozitivno deluje na cirkulaciju, krvotok, imunološki sistem i razgradnju masti. Terapiju čini primena kupki i masažnih ulja od semena grožđa. Hladno ceđeno ulje od semenki grožđa izuzetno je zdravo. Ono sadrži 90% nezasićenih kiselina, 70% esencijalne linolske kiseline i bioaktivne sastojke.
Tepidarijum Topla prostorija sa mermernim pločicama, koja se zagreva na temperaturu od 40 stepeni Celzijusa, pre svega služi za opuštanje.

 

Termoterapija Način lečenja, pri kojem se toplotom podstiče cirkulacija i ublažavaju bolovi. Zagrevanje tela postiže se toplim vazduhom, različitim pakovanjima, umotavanjem, infracrvenim ili ultraljubičastim zracima.

„Thalgomince“ Odličan način eliminacije celulita. Reč je o pakovanju za telo koje se obično kombinuje sa talasoterapijom.

 

lepota i zdravlje velnes


Vapozon To je aparat za parenje lica. Para se koristi da bi se omekšao rožnati sloj na koži i otvorile pore, a to su neophodni preduslovi za dubinsko čišćenje kože.

 

Velnarijum Kabina sa infacrvenim svetlom u kojoj je temperatura viša od 60 stepeni Celzijusa.

Vulkansko kamenje Kod ove metode lečenja najpre se celo telo istrlja aromatičnim uljima, a zatim se na najvažnije energetske centre (stomak, srce, čelo) stavlja zagrejano vulkansko kamenje. Na kraju sledi masaža rukama i toplim i hladnim kamenjem. Ova masaža deluje veoma stimulativno.

„Wambo Mambo“ Ova tehnika masaže potiče iz Australije, a izmislili su je Aboridžini. Maser koristi drveni okrugli predmet koji kotrlja duž mišića. Na taj način otklanja se napetost i mišići postaju fleksibilniji. Ovaj oblik masaže podstiče cirkulaciju.

 

Tagovi: