Bore, opadanje kose, bleda koža: Ovih 7 znakova upućuju na nedostatak vitamina E

by | jul 5, 2024
nedostatak vitamina E

Bore i fine linije su samo jedan od simptoma koje uzrokuje nedostatak vitamina E

Vitamin E je neophodan za funkcionisanje mnogih naših organa, podržava mnoge metaboličke procese i bez njega, jednostavno, ne možemo biti zdravi. Ako u našem organizmu nema dovoljno vitamina E, možemo se suočiti sa ozbiljnim problemima.

Zašto je važno da ne dozvolimo nedostatak vitamina E?

Vitamin E, koji je prvenstveno poznat po svom antioksidativnom dejstvu, igra važnu ulogu u osnovnom i zdravom funkcionisanju našeg organizma, jer štiti srce, podržava pravilno funkcionisanje imunog sistema i štiti ćelije od oštećenja. Ovaj vitamin rastvorljiv u mastima veoma je efikasan protiv razvoja određenih vrsta tumora, smanjuje rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, tako blagotvorno deluje na srce, a može čak i da uspori razvoj Alchajmerove bolesti.

Članak se nastavlja posle reklama

Takođe je veoma koristan za nervni sistem, jer štiti nervne ćelije i pomaže u sprečavanju njihovog oštećenja, takođe podstiče zarastanje rana. Važan je i za vid: jača strukturu mrežnjače, obezbeđuje bolje prokrvljenost oka i štiti oko od oksidativnih oštećenja i stresa.

Koji su glavni izvori vitamina E?

Glavni izvori vitamina E su biljna ulja. S tim u vezi, soja, pšenične klice, seme bundeve, kukuruzno i suncokretovo ulje su odlični izvori ovog vitamina. Razno seme takođe sadrži mnogo vitamina E, kao što su bademi, orasi, kikiriki ili čak semenke suncokreta. Mnogo vitamina E u skuši, lososu, haringi ili čak pastrmki.

I povrće je dobar izvor ovog vitamina: kelj, špargle, spanać, slatki krompir, bundeve, brokoli, paprike ili čak avokado takođe su odličan izbor u tom pogledu. Jaja, džigerica i meso su još jedan značajan izvor ovog antioksidansa.

Članak se nastavlja posle reklama

Šta ako uzmemo više vitamina E nego što nam je potrebno?

Na sreću, ne možemo baš da predoziramo, ali ipak vredi obratiti pažnju na količinu koja se uzima. Ako dugoročno uzimamo vitamina E u visokim dozama, mogu da se razviju umor, slabost,dijareja i povraćanje.  Takođe je važno imati na umu da neki kontraceptivi i hrana sa veoma visokim sadržajem gvožđa inhibiraju apsorpciju vitamina E. A određene bolesti nas mogu predisponirati da patimo od nedostatka vitamina E.

Kako prepoznati nedostatak vitamina E?

Vreme je da se upoznamo i sa simptomima nedostatka vitamina E.

Članak se nastavlja posle reklama

Gubitak kose: 

Pošto vitamin E podržava cirkulaciju, može se dogoditi da, ako ga nema dovoljno u našem organizmu, neka područja, kao što je skalp, ostanu slabije prokrvljena. To će dovesti do tanjenja, lomljenja, suvoće kose i na kraju opadanja.

Članak se nastavlja posle reklama

Gubitak ravnoteže

Kada nas pogodi nedostatak vitamina E, može se dogoditi da postanemo nespretni, da često gubimo balans i da imamo problema sa koordinacijom tela.

Članak se nastavlja posle reklama

Slabost mišića

Bez vitamina E mišići ne mogu adekvatno da rade, pa su mogući grčevi ili slabost mišića. Ako osetite ovakve simptome, udružene sa drugim navedenim, proverite nivo vitamina E u krvi.

Zamućen vid

Članak se nastavlja posle reklama

Ako vam se vid često mutni to može biti jasan pokazatelj da vas muči nedostatak vitamina E. Jer, bez ovog vitamina receptori u retini slabe.

Suva koža bez sjaja

Vitamin E je antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala i oštećenja koja oni uzrokuju. Bez njih, koža deluje starije no što jeste.

Članak se nastavlja posle reklama

Bore

Baš kao što smo napisali – vitamin E je, uz vitamin C, neophodan da bismo izgledali mladoliko. Ako ga nemamo dovoljno, bore i fine linije su izraženije.

Sklonost infekcijama

Članak se nastavlja posle reklama

Vitamin E ima važnu ulogu u održavanju imunog sistema. Bez njega vaša sposobnost da se branite do infekcija opada.

suzi media production/gettyimagesplus