Ponovo u štiklama: Šta da radite ako imate čukljeve?

by | mart 25, 2024
štikle i čukljevi na nogama

Oni nisu samo estetski problem, veoma su bolni i zbog njih možete samo da kažete: zbogom, štikle. Ali, rešenje postoji, tvrde ortopedi. Dakle, šta raditi kada se jave čukljevi na nogama?

Veliki prst je iskrivljen, loptica stopala viri napolje – kada imate čukljeve, prednji deo stopala je deformisan. Ono što je najpre počelo kao estetski problem, a potom izazvalo neudobnost u špicastim cipelama, naposletku stiže do jakog  bola i ozbiljnih svakodnevnih problema. Šta da radite ako imate čukljeve? Pitali smo ortopeda.

Šta su čukljevi na nogama?

Medicinski izraz Hallux Valgus označava iskrivljenost nožnog palca. Do nje dolazi jer tetive više ne prelaze centralno preko zgloba, već bočno. Mišići u metatarzalnoj kosti povlače palac ka unutra u iskrivljeni položaj – to menja celokupnu biomehaniku stopala. Rezultat: velika kvrga ispod nožnog prsta. Ovo ne samo da izgleda ružno, već je obično i upaljeno i može izazvati znatan bol.

Šta izaziva čukljeve?

Predispozicija za čukljeve je definitivno genetska i to tako da se prenosi na svaku drugu generaciju. To znači: ako je vaša baka imala čukljeve, spremite se – najverovatnije ćete ih imati i vi. Pored toga, nekadašnja bapska priča danas je naučno dokazana: nošenje štikli definitivno potpomaže razvoj čukljeva.

„Što je viša peta, to je veći pritisak u predelu prednjeg dela stopala i to je prst čvršće pritisnut u vrh cipele,“ objašnjava nemački ortoped dr Januš Pomer.

Mogu li se sprečiti čukljevi na nogama?

U ranim fazama, ortopedski umeci za cipele koji podižu metatarzalnu kost pomažu u smanjenju pritiska. Iako one pružaju primetno olakšanje, ne mogu u potpunosti zaustaviti razvoj. Kada se nožni prst iskrivi, jedino što može pomoći je operacija u kojoj se ispravlja položaj stopala u zahvatu koji traje oko sat vremena.

Da biste to sprečili evo šta možete da uradite:

1. Promenite cipele

Ne brinite, i dalje možete nositi visoke potpetice. Ali: ponesite sa sobom moderne baletanke i obujte ih posle 5 sati u potpeticama.

2. Odmarajte se

Kako se visina pete povećava, povećava se i opterećenje prednjeg i srednjeg stopala. Ortopedi se slažu sa cipelama do osam centimetara – „ali onda sledećeg dana treba da imate udoban model u kome možete da ispružite prste“, preporučuje dr Pomer.

3. Kupite prave uloške

Čim primetite da vam je nožni palac iskrivljen – idite u prodavnicu medicinskog materijala! Ovde ćete naći takozvane jastučiće: poluloptaste uloške za cipele. „Ako smanjite pritisak na metatarzalnu kost, možete da držite čukljeve pod kontrolom“, kaže ortopedski hirurg.

4. Napravite mesta za nožne prste

Vaši nožni prsti se mogu bolje opustiti u otvorenim cipelama ili sandalama sa remenčićima nego u zatvorenim. Nažalost, ovaj savet funkcioniše samo leti.

 

gstockstudio/istock/gettyimagesplus