Detoks organizma: Sva najvažnija pravila koja morate da znate!

by | januar 1, 2023
detoks organizma

Detoks organizma je trend zdravog načina života koji aktivno dobija na popuilarnosti. Svi su čuli reč „detoks“, ali da li zaista dobro razumemo kako da ga sprovedemo?

Verovatno znate mnogo načina da „očistite“ svoje telo. Jedan prijatelj vam je pričao o čudesnoj moći supe od kupusa, na internetu ste našli recept za koktel od limuna, a na TV-u ste videli priču o magičnim čajevima za čišćenje. Ali ovo nema nikakve veze sa pravom detoksikacijom.

Detoks organizma- pravila

Za početak, hajde da saznamo da li vam je u principu potrebna detoksikacija? Ako živite u ekološki čistom području, pratite zdravu ishranu, imate razumnu fizičku aktivnost i istovremeno se osećate odlično, najverovatnije vam detoks ne treba. Vaš sistem za detoksikaciju radi kao sat.

Članak se nastavlja posle reklama

Ali ovakvi uslovi dostupni su samo nekolicini. Stanovnici  velikih gradova redovno se suočavaju sa mnogim iskušenjima u vidu ne baš zdrave hrane i alkohola, vode sedentarni način života, udišu ne baš najčistiji vazduh.

Sa takvim opterećenjem, njihov prirodni sistem detoksikacije nije uvek u stanju da eliminiše štetne supstance: ksenobiotike, teške metale, metaboličke proizvode tela. Stoga je detoksikacija neophodna za većinu nas.

Da li mi je potreban detoks tela?

Nema smisla stalno čistiti svoje telo. Ovo morate da radite periodično. Ali kako znati da je došlo vreme za čišćenje?

Članak se nastavlja posle reklama
  • Umor, loš san, nepravilnosti u menstrualnom ciklusu, siv ten, pogoršanje kvaliteta kose i noktiju, osip po licu i telu – simptomi ukazuju na to da u organizmu nešto nije u redu.
  • Imate više od 40 godina. Sa godinama, brzina svih procesa u telu se smanjuje. Detoks nije izuzetak.
  • Nedostatak vitamina najčešće se javlja kod onih koji drže beskrajnu dijetu ili se pridržavaju određene vrste ishrane koja isključuje prilično veliki asortiman proizvoda. Činjenica je da su vitamini deo niza enzima, koji, između ostalog, razgrađuju opasne materije. Sa nedostatkom vitamina, količina enzima za detoksikaciju će se smanjiti, a toksini će se akumulirati u ćelijama.
  • Dugotrajna prekomerna konzumacija hrane i pića (naročito u vreme praznika) dovešće do potrebe za detoksom.  Jetra može da neutrališe u proseku 30 do 60 grama alkohola (to je tri čaše vina). Sve preko je toksična doza. Za neutralizaciju acetildehida, koji nastaje kao rezultat prerade alkohola, telo troši ogromnu količinu antioksidanata: vitamin E, koenzime, glutation.Mnogo je lakše potrošiti svoje resurse nego se kasnije oporaviti. Uobičajeno, prejedate se tri dana, a vratićete sve procese u normalu za dve nedelje.

Detoks organizma- medicinski pristup

Jetra, bubrezi i gastrointestinalni trakt su uključeni u detoksikaciju supstanci štetnih za telo. Kvarovi mogu biti i u jednom sistemu i u svim pravcima odjednom. Ako želite da se podvrgnete dubokoj detoksikaciji, trebalo bi da se obratite lekaru.

U arsenalu savremenih metoda lečenja postoji mnogo načina koji pomažu u razumevanju problema. Na primer, genetski test generalno pokazuje kako vaši sistemi za detoksikaciju uopšte funkcionišu. Laboratorijski testovi će utvrditi količinu enzima koji su uključeni u neutralizaciju toksičnih supstanci.

Članak se nastavlja posle reklama

Ultrazvuk će pomoći da se utvrdi da li su sami organi u redu. Nakon ovako detaljne studije, lekar će shvatiti na kom nivou je došlo do neuspeha i razviti individualni plan detoksikacije za vas: dijetu i uzimanje bilo kakvih lekova.

Šta možete učiniti sami

U kojoj fazi procesi detoksikacije ne uspevaju, moguće je razumeti samo empirijski. Važno je zapamtiti da smutiji i voda sa limunom neće rešiti problem. Pristupite pitanju profesionalnije.

Članak se nastavlja posle reklama

Akne i upale nastaju kada je jetra preopterećena, stoga ukoliko primetite ove simptome, neophodno je da poboljšate odliv žuči.  A za ovo vam je potrebna dijeta sa maksimalnom količinom biljne hrane i minimumom proteina. Dobro je jesti pečeno povrće sa biljnim uljima, orašastim plodovima (sadrže masne kiseline koje poboljšavaju odliv žuči), jajima (holin, koji je u njihovom sastavu, odličan je holeretik).

U takvoj situaciji će pomoći i uzimanje biljnih preparata: mlečni čičak, menta, sladić. Ali možete prepisati geroprotektori i druge lekove za podršku jetri nakon testova na enzime jetre.

Članak se nastavlja posle reklama

Udarac u bubrege predstavlja velika količina proteina, dimljenog mesa i kiselih krastavaca u vašoj ishrani. Kao rezultat, pojaviće se otok, kese ispod očiju i natečeno lice.  Ograničite režim pijenja i upotrebu soli (u kuvanju je zamenite začinima). Ako je moguće, jedite voće i povrće. Hrana bogata vlaknima uklanja višak tečnosti. Dodajte u ishranu mlečne proizvode koji ne opterećuju vaše bubrege.

Ako redovno nailazite na otoke nakon konzumiranja mesa, dimljenog mesa i kiselih krastavaca, proverite bubrege. Kod zdrave osobe, sistem za izlučivanje, u principu, nije loš u suočavanju sa blagim preopterećenjem. Ako vaš ne uspe, verovatno je sve u hroničnoj upali, koja može da pogorša problem nadutosti.

Sistem za varenje pati od kompleksa problema – alkohola i teške hrane. Tradicionalno, sluznica creva i njegova mikroflora, aktivnost pankreasa pate. S jedne strane, dijeta bi trebalo da vas ograniči. Ali s druge strane, odmah nakon obilnog pijenja, zloupotrebe nezdrave hrane, dobro je sutradan sedeti na mesnoj čorbi. Upravo ove čorbe se propisuju nakon operacija. Sadrže mnogo aminokiselina koje će pomoći u obnavljanju crevne sluzokože, imaju smirujući i omotavajući efekat. Zatim pređite na ishranu sa minimalnom količinom masti. Napravite svoj meni od nemasne živine i povrća (kuvanog!).

Članak se nastavlja posle reklama
Lepota i zdravljeRossHelen/iStock/Getty images Plus via Getty Images