Fitnes oprema

by | 19 maja, 2009

 

Lepota i Zdravlje - welness - fitnes - Fitnes oprema

 

Pre nego što krenete na trening, važno je da se dobro pripremite. Ali, nemojte preterivati, ponesite samo ono što vam je zaista potrebno.

Kad uđete u radnju sportske opreme, ne znate čemu pre da se okrenete i često ne možete da odolite bogatoj ponudi – praktični ranci, flašice za vodu, sportske sunčane naočari kojima mogu da se menjaju stakla, moderni MP3 plejeri za džoging… Pomoći ćemo vam da budete racionalni. Vreme je da, jednom za svagda, odlučite koja sportska oprema vam je zaista potrebna a bez čega možete da odete na trening.

 

Lepota i Zdravlje - welness - fitnes - Fitnes oprema - naocare

 

1. SPORTSKE SUNČANE NAOČARE

Sportski model je, za razliku od običnih sunčanih naočara, čvršći i ima bolji oblik, kao i veći vidokrug. Najpraktičniji su modeli čija stakla mogu da se menjaju zavisno od vremenskih uslova.

Kome su potrebne? Ako se bavite džogingom i pešačenjem, nisu vam neophodne, ali uz njih je svaka aktivnost na otvorenom mnogo prijatnija. Naočare se preporučuju za vožnju bicikla, rolera, svih vrsta sportova na snegu i vodi. Čak i kada ne primećujemo, 25 posto energije trošimo na vid. To naprezanje znatno se povećava na suncu, vetru i kada se krećemo brzinom preko deset kilometara na čas. Najbolje su sunčane naočare koje pružaju zaštitu od UV zračenja, prljavštine u vazduhu i majušnih insekata. Stakla moraju da odgovaraju normama DIN-ISO 9002 – da omoguće prepoznavanje boja signalizacije, inače ne smeju da se nose u saobraćaju. To važi i za najtamnija stakla.

 

 

Lepota i Zdravlje - welness - fitnes - Fitnes oprema - plejer

2. MP3 PLEJER

Sve više nam se čini da se šetnja ili vožnja rolera ne može zasmisliti bez MP3 plejera. Upravo iz tog razloga, na tržištu su se pojavili specijalni sportski modeli, interesantnih boja, čvrste konstrukcije, koji pružaju mogućnost memorisanja termina za trening.

Kome je potreban? Naprednim vežbačima. Mnoge studije pokazuju da muzika utiče na povećanje motivacije i dostignuća u sportovima koji zahtevaju izdržljivost. Dinamičan takt i ravnomerno kretanje idealan su spoj. MP3 se preporučuje onima koji žele da unesu promene ili dodatnu motivaciju u svoj trening. Za sportske aktivnosti bolji su aparati sa fleš memorijom.

Početnicima dodatna motivacija može da predstavlja problem. Ako se pređe granica izdržljivosti, to može da dovede do zamora ili povreda. Osim toga, zvučni signali su važni i za sprečavanje grešaka (da li je dišete ravnomerno, vučete noge prilikom hoda…).

 

 

 

Lepota i Zdravlje - welness - fitnes - Fitnes oprema - energersko pice3. ENERGETSKO PIĆE

Pića za sportiste sadrže mešavinu veoma važnih vitamina (uglavnom B1 i B2), kao i minerala, kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i natrijuma. „Izotonska“ su, dakle, u promeru koji je delimično sličan sastavu krvi čoveka, što čini da ih organizam brže i optimalnije prerađuje.

Kome je potrebno? Energetska pića se ne preporučuju onima koji se u slobodno vreme bave sportom jer sadrže visok procenat kalorija koje sportiste snabdevaju potrebnom energijom. Oni kojima je trčanje hobi ovim pićem samo unose više kalorija nego što je potrebno. Tako se ne postiže vitka linija. Ukoliko je leto veoma toplo, a morate da uraditi naporan trening, treba uzeti energetsko piće jer ono nadoknađuje veliki gubitak vode i minerala, do kojeg dolazi usled pojačanog znojenja. Inače, tokom treninga preporučuje se što češće konzumiranje vode.

 

 

Lepota i Zdravlje - welness - fitnes - Fitnes oprema - trenerka4. SPORTSKA ODEĆA

Za gornji deo tela potrebna su vam tri sloja odeće: uska majica ili top (sloj 1), direktno upija znoj sa kože i kroz vlakna ga širi napolje. Srednji sloj (sloj 2) uglavnom čine puni materijali koji tokom hladnih dana čuvaju toplotu tela. Gornji sloj (sloj 3) čini jakna, koja štiti od vetra i kiše. Leti je dovoljan samo prvi sloj, a ako su dani svežiji možete obući jaknu preko njega. Na tržištu možete naći i „softshell“ jakne koje predstavlja kombinaciju punijeg materijala (sloj 2) i jakne (sloj 3).

Kome je potrebna? Za redovno bavljenje sportom, svima. Odeća koja ima sposobnost upijanja trening će učiniti mnogo komfornijim. Lagana je, dobro prijanja uz telo i lepo izgleda. Više ne treba da „teglite“ teške pamučne stvari, natopljene znojem koje tokom hladnih dana mogu da „navuku“ prehladu.

 

Lepota i Zdravlje - welness - fitnes - Fitnes oprema - pojas za vodu5. POJAS ZA FLAŠU ZA PIĆE

Pojas za piće omogućuje vam da se redovno snabdevate tećnošću tokom džoginga, pešačenja, vožnje bicikla ili rolera. Pri tom, treba da prati pokrete tela, bez ikakvog pritiska. Može da „primi“ klasičnu flašu za vodu za bicikl, više malih flaša, koje se „podele“ oko kukova, ili je u obliku ranca za vodu iz kojeg se pije direktno putem cevčice.

Kome je potreban? Preporučuje se onima koji trče, pešače ili voze rolere na duže staze, ali ne i rekreativcima. Činjenica je da kada osetimo žeđ, naše telo je već izgubilo 2 posto zaliha vode i šalje nam prvi signal. Kod gubitka tečnosti od 5 posto može da dođe do vrtoglavice, glavobolje, smetnje u koordinaciji ili malaksalosti. Zlatno pravilo je da ko se bavi sportom duže od sat vremena, treba redovno da unosi tečnost tokom treninga i ozbiljno razmisli da nabavi pojas za flašu za piće ili ranac za vodu (koji se čisti tabletama).

 

6. VAGA ZA MERENJE PROCENTA MASNOĆE

Pored težine, ova vaga meri i sastav tkiva organizma. Daje podatke o tome u kojem međusobnom odnosu se nalaze mišići, mast i voda. Najvažnija mera je procenat masti u organizmu koja kod žena treba da iznosi manje od 30 posto.

Kome je potrebna? Onima koje zanimaju informacije o kondiciji ili problemu sa težinom. U principu, ima smisla meriti količinu masti u organizmu jer nam taj podatak govori mnogo više od kondicije i težine. On je pokazatelj indeksa telesne mase. Ukoliko tek počinjete da se bavite sportom, ova sprava će vam pomoći da pravilno razvijete mišiće i razgradite masno tkivo. Budući da je mišićno tkivo teže od masnog, na paradoksalan način dolazi do povećanja težine, iako se vaše fizičko stanje poboljšava.

Ranije je bio problem što vage ne daju precizne rezultate. Većina meri samo donji deo tela, što daje pogrešne rezultate (posebno kod žena).

 

Tagovi: