Fizička aktivnost bez odlaska u teretanu: Zabavni načini da budete aktivni a da ne idete na treninge

by | jun 7, 2022
Fizička aktivnost bez odlaska u teretanu

Fizička aktivnost bez odlaska u teretanu je zaista moguća, a mi vam u nastavku predstavljamo predloge kako da na zabavan način budete aktivni, a samim tim i zdraviji!

Odlazak u teretanu je zlatni standard održavanja ili dostizanja fizičke forme, ali postoji bezbroj drugih načina na koje možemo biti aktivni, a da ne budemo u nekoj sali. Svakako, kao što je već odavno poznato, fizička aktivnost je veoma važan deo opšteg psihofizičkog blagostanja. A ukoliko niste ljubitelj odlazaka na treninge, imamo rešenje za vas.

Fizička aktivnost bez odlaska u teretanu

1 Preskakanje konopca

Ova vežba utiče na jačanje mišića srednjeg dela tela (stomaka i leđa), nogu, ramena i ruku. A uz to, podstičemo i limfnu drenažu. Počnite s preskakanjem konopca (vijače) u tri serije pod 30 sekundi, pa povećavajte vreme, kako budete dobijali bolju kondiciju.

2 Penjanje uz stepenice

Pored toga što sami možemo da odredimo tempo, ovu fizičku aktivnost možemo da radimo i kod kuće, na poslu ili tokom šetanja. A penjanje i silaženje niz stepenice jača mišiće gluteusa, nogu, stomaka i listova.

3 Kombinovana aktivnost

Iako ovo ne zvuči naročito zabavno, možete biti kreativni i izazvati sami sebe. Na primer hodajte 100 metara, pa trčite 100 metara pa onda ponovo hodajte 100 metara. Pored toga što ćete poboljšati kardiovaskularno zdravlje, uradićete trening za celo telo. Ovaj trening bi trebalo da traje 30 minuta.

4 Vis

Ova vežba jača mišiće celog tela, a ne samo ruku. Potrebna vam je samo šipka. I s ovom vežbom možete biti kreativni, te visiti s ispruženim nogama ka napred ili da ih podižete ka stomaku dok visite.

5 Hajking

Šetanje u prirodi, naročito na neravnom terenu, je izuzetno zahtevno, ali i zdravo jer vam rade mišići celog tela. Organizujte hajkinge sa porodicom ili prijateljima i spojte ugodno i korisno.

6 Hodanje s trakom

Mini rastegljive fitnes trake ne koštaju mnogo, a postoji bezbroj vežbi koje s njima možete raditi. Postavite traku na butine i hodajte u polučučnju levo desno.

7 Biciklizam

Još jedan način da spojite ugodno i korisno. Vožnja biciklom ima brojne zdravstvene benefite po naše telo, a ne morate da uložite ni dinara.

8 Plivanje

Toplo vreme nas svakako asocira na plažu ili odlazak na bazen. Iskoristite leto i svaki dan plivajte.

9 Vožnja rolera

Još jedna zabavna aktivnost koja će vam i te kako pomoći da ostanete u formi.

lepotaizdravlje.rsRohappy/iStock/Getty Images Plus via Getty Images