Hrana koja izaziva nadutost: Zbog ovih namirnica vam stomačić izgleda veće

by | maj 10, 2023
Hrana koja izaziva nadutost

Da li vam je poznat onaj osećaj kao da ste pojeli balon, iako se uopšte niste prejeli? Hrana koja izaziva nadutost bi definitivno mogla da izazove takvu nelagodnost.

Ne, niste se ugojili ali stomačić vam sada sigurno izgleda vizuelno veće i osećate nelagodu. Manje je važno koliko ste pojeli, već šta ste pojeli. Posebno ako imate osetljiv stomak, i najmanja količina hrane sa ove liste može izazvati nadimanje.

Otkrijte koje namirnice je najbolje da izbegavate ili ih unosite umereno.

Hrana koja izaziva nadutost: Zbog ovih namirnica vam stomačić izgleda veće

Beli hleb

Hleb i peciva od belog pšeničnog brašna bi bilo idealno isključiti iz ishrane. Napravljeni su od prerađenih žitarica koje sadrže zanemarljivu količinu hranljivih materija. Nemaju  nikakvu koristi za vaše zdravlje, a posebno ne za figuru. Uz to, sadrže i kvasac koji takođe doprinosu nadutosti.

Kada birate pecivo ili hleb, obratite pažnju na onaj koji se priprema bez upotrebe kvasca ili od brašna od celog zrna žitarica. I jedna i druga opcija su zdrava alternativa belom hlebu.

Gazirana pića

Pića sa ugljen-dioksidom dovode do privremenog povećanja zapremine želuca usled nagomilavanja gasova iz pića u njemu. Nadimanje traje od sat vremena do tri sata i često izaziva osećaj težine i nelagodu. Pored toga, gazirana pića sadrže neverovatnu količinu šećera koji, nažalost, neće napustiti vaše telo posle nekolliko sati, već će formirati masna skladišta.

Hrana pržena u dubokom ulju

Čips, pomfrit i druga brza hrana su nezdravi i mogu biti štetni po vaše telo. Osećaj težine, nadimanje, nelagodnost u stomaku su zagarantovani u svakom slučaju. Takve namirnice sadrže veliku količinu šećera, soli, začina, raznih konzervansa i drugih hemijskih aditiva koje ne želite u svom organizmu. Između ostalog, brza hrana je bogata trans-mastima, koje mogu da izazovu zapaljenje u želucu. Umesto toga, možete napraviti domaći pomfrit ili krompir i čips iz rerne.

Hrana koja izaziva nadutost: Sladoled

Verujemo da ste sada, kada konačno možemo da uživamo u sunčanim danima, najmanje želeli ovu namirnicu na spisku. Ali činjenica je da je ovo prava šećerna bomba jer zahteva posebne uslove za varenje i izaziva nadutost. Ipak, postoje dobre alternative kao što su zdravi sladoledi od voća koje možete pripremiti kod kuće.

Žvakaća guma

Veliki broj žvakaćih guma navodno ne sadrže šećer, već ih proizvođači zamenjuju veštačkim šećerima, kao što su ksilitol, sorbitol i maltitol. Takve zamene izazivaju pojačanu nadutost u organizmu i gasove. Osim toga, dok žvaćete žvaku, vazduh ulazi u želudac, što takođe doprinosti nelagodnosti.

Hrana koja izaziva nadutost: Kupus

Da, čak se i povrće nalazi na ovoj listi. Kupus, karfiol, brokoli, paprika i slično su bogati vlaknima koji su vrlo važni za pravilno varenje i zdravlje. Međutim, doprinose nadutosti, pa bi najbolje bilo da ne preterujete ili da jedete manju količinu kroz nekoliko obroka. Ipak, dobra vest je da će vam prijati kada ih termički obradite.

Mahunarke

 

 

Miljana MomirovićDeagreez/GettyImagesPlus