Rešenje za bol u leđima: 5 laganih vežbi

by | jun 22, 2023
bol u leđima

Bol u leđima je prateći deo kancelarijskog posla i kućnih poslova. Da biste ga se što pre rešili, predlažemo vam da isprobate odlične vežbe za leđa.

Osim redovnog vežbanja, važno je i disanje. Dijafragmatično disanje i ispravan početni položaj su univerzalni i obavezni za izvođenje bilo koje vrste opterećenja.

Rešenje za bol u leđima: Koje su to vežbe

1. Sklekovi na krevetu

Oslonite ruke na krevet ili sto (ili klupu, ako vežbate na svežem vazduhu). Držite noge u širini ramena. Vežbu je bolje raditi u neklizajućim cipelama ili bosi. Podignite se sa oslonca i, ispravljajući ruke, izdahnite: „haa.“ Pazite da vam torzo bude ravan. Postepeno povećavajte razmak između dlanova. Važno! Ovu vežbu izvodite u serijama: na primer, 10 serija od 5 ili 10 sklekova. Između serija – odmorite se da biste smirili dah. Povećajte broj serija od treninga do treninga. Već nakon nekoliko dana, bol u leđima će potpuno nestati.

vežbe za bolna leđa

2. Izdržaj s pilates loptom

Pilates loptu takođe možete koristiti za izvođenje sklekova koji su navedeni. A možete je koristiti i za vežbanje izdržaja (plank). Za početak, stavite loptu u ugao, kako se ne bi pomerala. A kad se malo uhodate, odmaknite je od oslonca. Na sledećoj fotografiji je prikazano kakav tačno položaj treba da zauzmete. Ovo je odlična vežba za jačanje leđa.

vežba za leđa s loptom

3. Rešenje za bol u leđima: Vežba most

Lezite na pod i savijte noge u kolenu. Kolena su blago razmaknuta, stopala su paralelno na podu. Lagano podižite zadnjicu, što više možete i zadržite se u tom položaju 2-3 sekunde. Zatim je lagano spustite na pod. Radite 5 serija od po 5-10 ponavljanja.

Takođe, možete podići stopala i osloniti ih na ivicu kreveta, pa iz tog položaja raditi vežbu. Osim što pomaže leđima, ova vežba zateže zadnjicu i ubrzava uklanjanje celulita.

vežba most

4. Kobra asana iz „pozdrav Suncu“

Lezite na stomak, ruke duž tela, dlanovi na podu. Dok izdišete „haa“, podignite ravne ili blago savijene noge, pokušavajući da podignete kukove od poda. Ako fizička spremnost dozvoljava, možete da odignete karlicu od poda držeći noge u podignutom položaju. Ova vežba je deo čuvenog seta vežbi „pozdrav Suncu“. Jedna od najefikasnijih vežbi za leđa, koja takođe ima anticelulitni efekat i odlična je prevencija prolapsa unutrašnjih organa nakon porođaja.

vežba za leđa pozdrav suncu

Ako vas zanima kako se izvodi „pozdrav Suncu“, pogledajte sledeći video.

5. Plug

Ležeći na leđima, držite ruke iznad glave. Dok izdišete, polako podižite i spuštajte ravne noge iza glave, podižući donji deo leđa od poda. Uradite 15-20 ponavljanja. Podižući i spuštajući noge, slobodno izdahnite „haa“ – to jest, dva izdaha po vežbi. Ova vežba pomaže u slučaju hroničnih bolova u leđima, rasteže duboke mišiće torakolumbalnog regiona, nežno masira unutrašnje organe. Ova vežba se izvodi poslednja.

vežba plug

Da biste se trajno rešili bola u leđima, morate vežbati svakodnevno – a ne samo po potrebi. I svakih pola sata, ustanite i prošetajte po kancelariji ili po hodniku.

 

 

 

 

undrey, Stockbyte, fizkes, alfexe, fizkes/gettyimages.co.uk