Joga vežbe za balans i snagu pa savetu Monike Romić

Budite vitki i u formi.

by | 24 juna, 2021

Joga ne podrazumeva samo vežbe istezanja (što je veoma česta zabluda). S glumicom i joga instruktorkom Monikom Romić predstavljamo vam joga vežbe za balans i snagu.

Joga vežbe za balans i snagu

Položaj KRAVA

Stimuliše reproduktivne organe, bubrege, bešiku, izvrstan je za hormonalni status, ali i protiv stresa, za opuštanje bokova, karlice. „Za mnoge od joga asana uzori dolaze iz sveta životinja, što vrlo pozitivno utiče na ljude zbog prirodnosti i opuštenosti”, kaže Monika. „Često praktikujem položaje životinja kad držim čas, a i zabavni su razni položaji, psa, žabe, mačke, ribe…”

Istezanje i „udobnost“ u svom telu samo je jedan aspekt joge, objašnjava glumica Monika Romić (@nikajogamonika), koja je jogom počela da se bavi pre dvanaest godina, a pre šest je postala sertifikovana joga instruktorka.


ORAO je položaj ravnoteže

Pored balansa, pomaže u slučaju bolova u donjem delu kičme, išijasa, astme, jača listove, gležnjeve, a svakako utiče i na psihičku ravnotežu, koncentraciju… (Pročitajte i… Kako joga menja naše telo i duh pitali smo glumicu i joga instruktorku Moniku Romić. Bonus: Vežbe nakon dugog sedenja)


PLESAČ

Ova poza isteže ramena, grudi, stomak, prepone, a s druge strane jača noge, ruke, gležnjeve. To je sjajan položaj ravnoteže, a naziva se i „položaj samopouzdanja”, na koje utiče. U ovom položaju – dok istežemo jednu nogu, jačamo drugu. To je ono što je fantastično u jogi: u većini vežbi imamo različite benefite, istovremeno rastežemo i jačamo telo i utičemo na unutrašnje organe, masiramo ih u raznim asanama, a da toga nismo ni svesni.
Često nam osnovna asana pruža mogućnost za modifikaciju, te da je dalje nadograđujemo sami. Malo iskusniji vežbači mogu intuitivno da adaptiraju položaj u skladu s onim što im je u tom trenutku potrebno.

Golub

Položaj GOLUBA nije samo lep već služi za istezanje prednje strane trupa, butina, grudi, a istovremeno jača mišiće leđa, popravlja držanje tela, stimuliše tiroidnu i nadbubrežnu žlezdu. Ovo je već jedan od zahtevnijih položaja i mora se polagano doći do njega, redovnim vežbanjem.

PLUG

Jedan od položaja koji ide „u kompletu” s položajem Sveće. Takođe, u pitanju je zahtevniji položaj za leđa i vrat i do njega se stiže polako, a odličan je protiv bolova u leđima, glavobolje, sinusitisa, nesanice… Smanjuje stres, stimuliše rad štitne žlezde, stomačnih organa. Recimo, ovo je jedan od obrnutih položaja koji se ne rade dok je žena u ciklusu, a s druge strane – pomaže ublažavanju simptoma menopauze.

Da joga nije samo istezanje nego i jačanje mišića, ukazuje ČATURANGA, koja je teža i od planka. Ona veoma utiče na osnaživanje tela i redovnom vežbom jača ruke, stomak… praktično je celo telo uključeno u ovom položaju. Ovo je jedan od onih položaja pri kojima – kad ih savladamo, osećamo se vrlo „pobednički”.

Joga nije gimnastika, ona služi nama, a ne mi njoj – upravo je to njena velika prednost. Nije cilj uraditi špagu ili okačiti nogu iza vrata, kao što neki misle. Elastičnost je zapravo posledica redovnog bavljenja jogom, jer s vremenom postaje fleksibilnije ne samo naše telo već i um i naše emocije.

lepotaizdravlje.rsSale Jančević