Joga besa postoji i da, sve je onako kako zamišljate

by | 13 avgusta, 2021
joga besa

Joga besa zaista postoji, a evo i o čemu se zapravo radi. 

Umirujuća muzika, asane, miris miršljavih štampića, nežni pokreti, smirenost… Ovo su prve asocijacije na jogu. Ali da li znate da postoji vrsta joge koja uključuje psovanje, hevi metal muziku i pivo?

U pitanju je joga besa- alternativni pristup za moderne pojedince. Ova vrsta johe zahteva dodatni haos i smisap za humor, a cilj je isti- oslobađanje od stresa i nesudržavanje.

Dok možda zvuči neproduktivno, psovanje zapravo pomaže pri izbacivanju nagomilanih negativnih emocija, pokatale su studije. U pravom trenutku i okruženju, psovanje nam pomaže da izbacimo bes koristeći specifične reči.

Pročitajte i… Krenite već danas- joga za početnike

Ipak, važno je znati razliku između psovki zarad iskazivanja emocija i vikanja i gubitka kontrole. Ukoliko imate problem s besom ili koristite jogu besa kao izgovor za neprikladno ponašanje, vaš problem je dublje prirode i potrebno je posavetovati se s stručnim licem.

Kako funkcioniše joga besa?

U pitanju je kombinacija tradicionalnih i novih joga pokreta. Oni se kombinuju s vikanjem i izbacivanjem negativne energije kroz psovke.

A benefiti su brojni. Pored toga što asanama pojačavamo snagu našeg tela i tonus mišića, umanjujemo anksioznost i stres. Sama joga pomaže u ublažavanju hroničnog bola, a uz to, pomaže i u borbi s nesanicom.

Joga besa uklanja agresiju i nagomilanu frustraciju.

Kako izgleda ova vrsta joge pogledajte u videu u nastavku.

 

lepotaizdravlje.rs AaronAmat/iStock/Getty Images Plus via Getty Images