Kako da izbegnemo greške u letnjoj fitnes rutini savetuje Ivana Đurđević

U kojoj meri letnja fitnes rutina treba da se razlikuje od one tokom hladnijeg perioda godine? U okviru serijala #letnjafitnesrutina na ovo pitanje odgovara Ivana Đurđević.

by | jun 19, 2021
Serijal postova #letnjafitnesrutina pokrenuli smo kako bismo vas inspirisali da iskoristite dugačke letnje dane i više slobodnog vremena da se pokrenete.

 

Pozivamo vas da češće vežbate na otvorenom, jer u tom slučaju kombinujemo zdravstvene benefite fizičke aktivnosti s onima koje nam pruža boravak na otvorenom. Outdoor treninzi osiguraće dodatni priliv dobrog raspoloženja, dozu vitamina D i boost za imuni sistem.

 

Ali, s obzirom na visoke temperature i jako sunčevo zračenje tokom letnjih meseci, potrebno je preduzeti i određene mere opreza. Zato smo o treninzima tokom leta razgovarali sa Ivanom Đurđević, a jedno od pitanja je bilo i kako da izbegnemo greške u letnjoj fitnes rutini.

 

Ivana Đurđević je bikini fitnes takmičarka i fitnes model, šampionka Balkana 2019. godine, vicešampionka 2020. i 2021. godine, kao i šampionka 2021. godine u kategoriji fitnes parovi.

Kako vežbati leti, tj. kako prilagoditi treninge visokim temperaturama?

Ko hoće nađe način, ko neće nađe razlog, pa će tako nekom zimi biti izgovor da je hladno, u jesen da zbog kiše ne mogu na trening, a leti da je pretoplo.
A znate kako – izgovori ne stvaraju rezultate.

Koje su najčešće greške u letnjoj fitnes rutini?

Zanemarivanje unosa vode. Leti se više znojimo i gubimo vodu i značajne minerale, zato je važno piti dovoljno tečnosti u toku celog dana, a na treningu praviti pauze u kojima ćete u gutljajima uzimati vodu.
Uvek uz sebe imajte flašicu – u torbi, na radnom stolu, svuda. To će vas podsetiti na to da se hidrirate. U vodu možete ubaciti kriške limuna i listiće nane za aromu ili skuvati domaći ledeni čaj. Osećaćete se svežije i odmornije, koža će vam biti lepša, bićete manje gladni…

Šta biste preporučili ženama kojima je tzv. „bikini body“ fitnes cilj?

Preporučila bih im da vežbaju i vode računa o ishrani tokom cele godine. Tzv. telo za plažu ne može da se dobije na zdrav i održiv način za nekoliko nedelja. Posvetite se fitnesu kao zdravom načinu života, a ne kratkoročnom cilju. Tada ćete za čas, u bilo kom trenutku, biti spremni za bikini

Imate li poruku za početnice: od čega da krenu, ukoliko žele ovog leta da počnu da rade na tome da postanu fit?

Za početnike je najbolje da se posavetuju sa stručnjakom tj. trenerom. To mnogi u početku zanemare i izgube mnogo vremena praveći greške. I sama sam prošla taj put. To mogu biti grupni ili vođeni treninzi, ali bitna je stručna podrška u prvom periodu, jer internet obiluje dezinformacijama.
Takođe bih istakla da su, osim treninga, bitni i adekvatna ishrana i odmor. I ne očekujte brze, instant rezultate.

Ivaninu priču možete poslušati u podkastu Ivana Kosogora:

/div>

Goran Midorović