Les Mills Body Balance: Šta sve podrazumeva ovakav trening?

by | 1 februara, 2022
Les Mills Body Balance

Les Mills Body Balance predstavlja kombinaciju čak tri sporta, a o čemu se zapravo radi, otkriva nam licencirana instruktorka Radmila Žakula

O Les Mills Body Balance je jedinstvena kombinacija joga položaja sa elementima taj-čija i pilatesa, spojenih savršenom muzikom. Svi pokreti su pažljivo izabrani kako biste ojačali celo telo i povećali njegovu fleksibilnost. Kontrolisano disanje je sastavni deo ovog treninga koje pomaže u opuštanju i oslobađaju od stresa.

Body Balance je idealan trening za sve one koji žele da izgrade i fizičku i mentalnu snagu. Započinje zagrejavanjem inspirisanim taj-čijem, gde fokus usmeravamo na usklađivanje pokreta i daha. Sledi niz Pozdrava Suncu, kojima podižemo energiju, zatim položaji koji osnažuju naše telo i oni koji nas uravnotežuju. Nadovezuju se položaji za otvaranje kukova i deo iz pilates treninga, vežbe kojima jačamo duboke mišiće trupa koji daju stabilnost i potporu čitavom telu. U samoj završnici treninga slede joga položaji uvrtanja i vežbe za elastičnost zadnje lože koji nas uvode u divnu relaksaciju i opuštanje u ležećem položaju.

Kako Les Mills Body Balance utiče na preoblikovanje tela?

To je trening s fokusom na poboljšanje funkcionalne snage trupa, povećanje pokretljivosti zglobova i stvaranje osećaja blagostanja i smirenosti. Okviran broj sagorevanja kalorija u toku jednog treninga je oko 340 kcal. U mnogobrojnim istraživanjima dokazano je da ovaj trening pomaže u topljenju masnog tkiva, povećanju snage u mišićima leđa, poboljšanje fleksibilnosti i ublažavanje anksioznosti, kao i na vitalnost celog tela. Zbog svih svojih benefita, Body Balance je trening koji se preporučuje i trudnicama koje žele da tokom trudnoće ostanu u dobroj kondiciji, poboljšaju rad kardio-vaskularnog sistema, kako bi zadržale dobro držanje tela i obezbedile lakši i jednostavniji porođaj.

Top 5 vežbi

1. Ratnik 2

Položaj za povećanje izdržljivosti, jačanje donjeg dela tela, za otvaranje kukova, grudnog koša, srca i pluća: širi raskoračni stav, otvoreni kukovi, jedno koleno je savijeno pod uglom 90 stepeni, druga noga je opružena, stopalo savijene noge je usmereno ka napred, a stopalo opružene noge je uvučeno ka unutra 45 stepeni, ruke su prave u liniji s ramenima, a šake i opruženi prsti su u nivou nadlaktica

2. Plesač 

Njime jačamo telo, posebno leđa, povećavamo koncentraciju i ravnotežu: stopala su blago razdvojena, trup se naginje ka napred, levom rukom hvata se levo stopalo, a desna ruka se ispruža ka napred paralelno sa podlogom, pogled je usmeren pravo ka napred.

3. Duboki pretklon

Istežu se mišići zadnje strane tela, donji deo leđa i zadnja loža. Može da se izvodi i u stojećem i u sedećem stavu: savijajući se u kukovima gornji deo tela se spušta prema opruženim nogama, sve do granice prijatnog bola, i tu se zadržava.

Pročitajte i… Brze joga asane za prezaposlene osobe

4. Ograničeni most

Umiruje mozak, stimuliše stomačne organe, poboljšava varenje, redukuje i smanjuje anksioznost, umor, bolove u leđima, glavobolju: u ležećem položaju ruke su pored tela sa dlanovima okrenutim nadole, savijaju se noge u kolenima, stopala idu što bliže sedalnom delu u širini kukova, kukovi se polako odižu nagore, a brada ide do grudne kosti.

5. Intenzivna poza

Stojeći položaj koji jača skočne zglobove, butine, listove i leđa: stopala su sastavljena, leđa ravna i iz stojećeg položaja ruke idu ka gore u širini ramena, noge se savijaju u kolenima tako da butine budu što više paralelne sa podom, trup se blago naginje prema napred, tako da čini prav ugao s butinama.

lepotaizdravlje.rsfizkes/iStock/Getty Images Plus via Getty Images