Manjak vitamina C u organizmu? Ovaj kućni test će vam pokazati šta se dešava u vašem telu!

by | april 12, 2023
Manjak vitamina C u organizmu

Manjak vitamina C u organizmu može da izazove brojne simptome, a kako znati da nam upravo ovog vitamina fali, saznaćete u nastavku. 

Svetska zdravstvena organizacija svakog 4. aprila obeležava „Dan vitamina C„. Zapravo na ovaj datum 1932. godine američki biohemičar Čarls Glen King ga je prvi put izolovao iz kupusa. Kao što znamo, ovaj vitamin igra važnu ulogu u mnogim telesnim funkcijama. Snažan imunitet i nervni sistem, lepa koža, dugotrajna živost i odlično raspoloženje – sve je o njemu i zahvaljujući njemu.

Vitamin C (askorbinska kiselina) je rastvorljiv u vodi i  igra važnu ulogu u mnogim telesnim funkcijama, uključujući podršku imuniteta, sintezu kolagena i elastina. Takođe, vitamin C služi za jačanje vaskularnih zidova, apsorpciju gvožđa, normalno funkcionisanje nadbubrežnih žlezda i nervnog sistema.

Članak se nastavlja posle reklama

Ipak, on se ne sintetiše u našem telu i ne akumulira se za budućnost, pa je važno pratiti njegov redovan unos. Posebno se potreba za vitaminom C povećava kada radite težak fizički rad, radite u toploj ili hladnoj klimi.

Vitamin C se može dobiti iz mnogih namirnica – na primer, citrusnog voća, crvene i zelene paprike, šipka, jagoda, kiselog kupusa. Ali ne uključuje svačija ishrana ove proizvode svakodnevno, a za ljude sa problemima u radu gastrointestinalnog trakta (GIT), oni su kontraindikovani u svežem stanju. Dugotrajno zagrevanje i termička obrada namirnica uništava strukturu vitamina C. Ispostavlja se da hranom ne možemo da obezbedimo organizmu potrebnu količinu ovog vitamina.

Askorbinska kiselina snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti organizma od starenja i stresa, stimuliše imuni sistem, učestvuje u sintezi kolagena. Stoga, njen dnevni unos u dovoljnim količinama treba da bude obavezan. Ovo posebno važi za osobe sa smanjenim imunitetom, nedostatkom gvožđa, decu, sportiste, pušače.

Članak se nastavlja posle reklama

Dnevna potreba za vitaminom C je 30-60 mg za decu, 70-90 mg za adolescente, odrasle 90 mg, trudnice 100-120 mg dnevno.

Danas nam redovna suplementacija hranljivim materijama pomaže da dobijemo potrebnu količinu vitamina C. Naravno, pri izboru dijetetskih suplemenata potrebno je sprovesti laboratorijsku dijagnostiku, ali u svakom slučaju postoje periodi, na primer, jesen i proleće, kada svi imamo nedostatke vitamina. Tako, na primer, sami možete saznati o nedostatku vitamina C.

Članak se nastavlja posle reklama

Manjak vitamina C u organizmu- kućni test

Test štipanja se može uraditi da bi se procenio nedostatak vitamina C. Da biste to uradili, zgrabite kožu ruke ili noge kažiprstom i palcem. Razmak između prstiju leve i desne ruke treba da bude oko 2-3 mm. Nakon toga, pomerite delove kožnih nabora u suprotnom smeru. Ako se na ovom mestu pojavio podliv, onda to ukazuje na prekomernu krhkost kapilara, a samim tim i na nedostatak vitamina C.

Takođe među najefikasnijim metodama za određivanje nivoa vitamina C spada i test krvi ili urina, koji može prepisati lekar.

Članak se nastavlja posle reklama

U zaključku, stručnjaci naglašavaju da svako od nas treba da razume značaj vitamina C i da prati njegovo prisustvo u svakodnevnoj ishrani.

Lepota i zdravljeStaras/Getty Images via Getty Images Plus