Kada su mrlje na zubima znak za uzbunu?

by | decembar 1, 2022
mrlje na zubima

Ako primetite bele, žute ili smeđe mrlje na zubima, ovo nije samo razlog da posetite stomatologa…

Tačkice na zubima različitih boja nisu samo estetski nedostatak koji kvari osmeh, već i uzrok bolesti. A ono što je važno napomenuti jeste da nisu sve ove promene povezana sa oboljenjima usne duplje. Neke od njih govore o poremećajima u telu u celini.

Mrlje na zubima i zdravlje

Bele i žute fleke na zubima

Bele i žuto-braon fleke na zubima mogu imati nekariozno poreklo, a moguće su nastale zbog oštećenja gleđi i dentina tokom karijesa.

Šta bi mogli biti razlozi za pojavu mrlja kod nekarioznih lezija zuba: fluoroza – odnosno oštećenje gleđi uz stalni višak unosa fluora, najčešće sa vodom. Fluoroza se javlja između rođenja i 4 godine života. Manifestuje se kao bele i žuto-braon mrlje od krede na zubima, postoji i krhkost gleđi i povećana abrazija. Normalno, možete konzumirati 0,5-1 mg fluora dnevno sa hranom i 2 mg sa vodom. A u vrućim klimama, fluoroza se često javlja zbog obilne potrošnje vode, čak i ako je sadržaj fluora u vodi normalan.

Signal opasnosti

Takve fleke mogu biti karijes, jer je početni karijes demineralizacija gleđi i karakteriše ga promena boje gleđi u odsustvu kaviteta. U početnoj fazi mogu biti bele ili žute boje, a uzrokovane su karijesnim mikroorganizmima koji fermentišu ugljene hidrate i proizvode kiseline koje uništavaju površinski sloj gleđi.

Razlozi mogu biti loša higijena, nedostatak proteina i vitamina u ishrani, mogu biti opšti faktori kao što su nedostatak fluora u vodi, terapija zračenjem (posle nje se pojavljuju bele tačke u predelu grlića materice), nasledstvo, dijabetes melitus, reumatizam. , gastrointestinalne bolesti, stres, kada su zaštitna svojstva pljuvačke smanjena.

Žuto-smeđe mrlje na zubima

Još jedna nekarijesna lezija gleđi je hipoplazija. Ovo je malformacija emajla, karakterišu je tupe žuto-bele mrlje. Mogu se širiti na različite površine zuba, obično na prednjoj strani zuba (što je vidljivo pri osmehu), ponekad čak mogu biti i na oštrici. Uzroci hipoplazije mogu biti i tokom trudnoće (konflikt Rh faktora, toksikoza, rubeola), a ako je reč o bolestima deteta, onda to mogu biti rahitis, infektivne lezije, gastrointestinalni poremećaji, poremećaji štitne žlezde, cerebralna paraliza.

Kako pravilno prati zube: Povodom internacionalne nedelje zubara donosimo savete stomatološkinje

Signal opasnosti

Takozvani tetraciklinski zubi mogu biti i nekariozne lezije zuba, ovo je jedna od varijanti hipoplazije. Ona se manifestuje na 5-6 meseci nakon rođenja deteta nakon upotrebe tetraciklinskih antibiotika tokom formiranja i mineralizacije zubnih tkiva. Zubi su svetlo i tamno žuto-braon sa sivkastom nijansom.

Crne tačke na zubima

Crne mrlje se mogu formirati u fisurama (žlebovima) na zubima za žvakanje, a mogu nastati i od plaka. Razlika između karijesnog mesta i nekarijesnih lezija je obično lokalizacija. Karijes se najčešće javlja između zuba. Ako govorimo o bočnim zubima, onda su to najčešće pukotine između zuba. I nekariozne lezije – fluoroza, hipoplazija i druge primetne su na prednjoj površini prednje grupe zuba.

Da biste sprečili pojavu mrlja, potrebno je redovno posećivati stomatologa, pratiti stanje zuba i zdravlje uopšte. Takođe obratite pažnju na higijenu.

Lepota i zdravljeMarina Demeshko/iStock/Getty Images Plus via Getty Images