7 vrsta odmora koje si morate priuštiti!

by | 18 avgusta, 2021

Postoji čak 7 vrsta odmora koje morate isprobati!

Svi smo makar jednom doživeli sledeće: nakon teškog i napornog dana, sručimo se na kauč. Osećamo se iscrpljeno, bezvoljno. A često, ovo osećanje nas prati i naredni dan. Spavali smo ali se nisu oporavili. Potreban nam je odmor.

Zašto spavanje nije dovoljno?

San nije jedini odmor koji je potreban našem telu i umu. Zapravo, postoji čak 7 vrsta odmora koji se ne mogu zameniti spavanjem.

Odmor je najefikasnija i najsigurnija alternativna terapija koja nam je dostupna. Baš kao i telu, i naš um se umara nakon ekstremnog napora. Mozak nije dizajniran tako da bude produktivan beskrajno dugo. Zato, iako zvuči kontradiktorno, vreme odmora nas čini produktivnijima.

Rad i odmor idu ruku pod ruku i baš zato potrebno je znati kada i kako se odmarati.

7 vrsta odmora koje morate isprobati

Kreativni odmor

Kada osetite pad kreativnosti i inspiracije, dolazi do tzv. blokade. Za ponovni nalet inspiracije potrebno je „kreativno“ se odmoriti. To može biti odlazak u prirodu, zabavna aktivnost (poput kuglanja) ili pak odlazak na neko kreativno mesto (muzej, galerija).

Mentalni odmor

Nemogućnost fokusiranja, pad koncentracije i burnout simptomi su mentalnog umora. Da biste se mentalno odmorili, stručnjaci imaju nekoliko saveta:

  1. Pravite kratke pauze tokom dana.
  2. Zapišite misli na papir i napravite „mesta“ u mozgu za nove informacije.
  3. Ne koristite uređaje pred odlazak na spavanje. Pripremite telo i um za san bez nametanja sadržaja koji vam nisu neophodni.

Fizički odmor

Ovaj odmor može biti aktivan i pasivan. Pasivan se odnosi na dremanje, a aktivan može biti masaža, vežbanje, joga, vožnja bicikla, šetanje… Bilo šta što vas čini srećnim „u hodu“.

Socijalni odmor

Svima je potrebno vreme za samo za sebe. Naučite da kažete „ne“ prijateljima i porodici. Teško je balansirati između privatnog i poslovnog života a u svemu tome pronaći vreme i za sebe. Zato izaberite deo dana kada ćete biti sami. Iskoristite ovo vreme da pročitate nekoliko stranica knjige, popijete čaj na terasi…

Pročitajte i… Mind detoks – vreme je za odmor od toksičnih prijatelja

Emocionalni odmor

U vremenima ekstremnog stresa lako postajemo razdražljivi. A to nas čini manje produktivnim. Emocionalni odmor odnosi se na postavljanje granica. Podelite s najbližima kako se osećate i vodite dnevnik osećanja.

Senzorni odmor

Naša čula su stalno prenapregnuta i to stvara dodatni stres. Probajte da, na primer, pred spavanje, isključite sve što pravi buku, od televizora, preko telefona i sata. Uživajte u toj tišini i dozvolite čulima da se opuste.

Duhovni odmor

Ovaj odmor omogućava nam da steknemo osećaj svrhe. Volontirajte i uradite nešto za druge što će vas učiniti srećnim.

lepotaizdravlje.rsLos Muertos Crew via Pexels


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.