Da li vas muči stomak kada ste pod stresom? Evo kako to da rešite!

by | jun 7, 2024
nervoza stomaka zbog stresa

Stres i anksioznost utiču na stvaranje hormona, kao što su kortizol, adrenalin i serotonin. Creva reaguju na ove hormone dovodeći do simptoma, kao što su vodenasta stolica, mučnina ili zatvor koje nazivamo i nervoza stomaka zbog stresa. Evo kako to da rešite.

Nervoza stomaka je uobičajena reakcija na stresne situacije. Sigurno ste se susretali sa situacijama kada ste odjednom morali u toalet jer ste čuli loše vesti ili ste nervozni zbog ispita i prezentacije na poslu. Međutim, dobra vest je da rešenje za ovakve situacije postoji.

Kako nastaje nervoza stomaka zbog stresa?

Anksioznost i nervoza u velikoj meri utiču na naš stomak. Stres može izazvati probleme sa varenjem uključujući i mučninu, bol u stomaku, dijareju i zatvor. Okidači koji ovo izazivaju se razlikuju od osobe do osobe, ali odgovor tela se javlja zbog povezanosti mozga i digestivnog trakta.

Stres i anksioznost povećavaju stvaranje pomenutih hormona: adrenalin, kortizol i seratonin. Oni potom deluju na creva izazivajući neprijatne simptome koje osećamo. Serotonin je u ovom slučaju posebno važan jer je on uključen u kretanje hrane kroz digestivni trakt i njegove povećane količine mogu izazvati grčeve u debelom crevu.

Pored hormonske reakcije, nervoza stomaka zbog stresa se može pojaviti i zbog nervnog sistema. Naime, vagusni nerv prenosi širok spektar signala od probavnog sistema i organa do mozga i obrnuto. Kada se jave disfunkcije u ovom nervu, može doći nervoze u stomaku koja može povećati pokretljivost creva.

Kako umiriti nervozu stomaka?

Ako imate problema sa nervozom stomaka, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste umanjili ove efekte.

Korišćenje dodataka koji pomažu rad creva

Da biste umirili creva, najbolje je da koristite dodatke ishrani koji će vam pomoći u regulisanju rada digestivnog trakta. Oni pomažu i kod nadutosti i gasova u stomaku i pomažu da se uspostavi normalna crevna flora u crevima. Na taj način normalizuju pražnjenje creva i umanjuju bol koji je nastao zbog nervoze ili sindroma iritabilnog creva.

Flobian® – prirodno rešenje za nadutost u stomaku

 • Flobian® sadrži aktivan sastojak Lp299v koji je originalan, patentiran i detaljno ispitan u nizu kliničkih studija i praksi.
 • On smanjuje nadutost u stomaku, eliminiše gasove, otklanja bol, reguliše pražnjenje creva, popravlja sve gastrointestinalne funkcije, a otporan je i na želudačnu kiselinu i enzime probavnog sistema.

Nervoza stomaka zbog stresa se može ublažiti i korigovanjem ishrane

Da biste umirili stomak i anksioznost, trebalo bi da korigujete ishranu i da neke namirnice ubacite, dok druge treba da izbegavate.

Namirnice koje će vam pomoći:

 • žitarice bez glutena, poput heljde, ovsa i kinoe
 • brokoli i kelj
 • maslinovo ulje
 • hrana bogata probioticima poput grčkog jogurta, kefira i fermentisane hrane
 • čajevi bez kofeina poput kamilice, nane i kurkume

Namirnice koje treba da izbegavate:

 • kofein
 • sokovi i slatka pića
 • začinjena hrana
 • alkohol
 • rafinisani ugljeni hidrati
 • prerađena hrana
 • namirnice sa visokim sadržajem šećera

Jedite polako i dobro sažvaćite hranu

Poželjno je da kada jedete, da stvorite okruženje koje vas umiruje kako biste uklonili nervozu i anksioznost što će olakšati varenje. Ipak, najvažnije je da jedete polako i dobro sažvaćete hranu jer to pomaže u razgradnji hrane i lakšem varenju. Preporučljivo je da jedan zalogaj žvaćete oko 30 puta i da duboko udahnete između zalogaja.

Nervoza stomaka zbog stresa se umanjuje i umirujućim aktivnostima

Pokušajte da se bavite aktivnostima koje eliminišu stres i smanjuju proizvodnju hormona stresa u vašem telu. Pokušajte sa meditiranjem, jogom, kreativnim aktivnostima, vođenjem dnevnika ili bilo kojim vidom opuštanja koji vam odgovara.

Nervoza stomaka zbog stresa obično nije zabrinjavajuća. Ali ukoliko vidite krv u stolici, crnu ili bledo obojenu stolicu, dobijete neobjašnjivi gubitak težine, obavezno se obratite lekaru

brizmaker/GettyImagesPlus