Ovulacija je pokazatelj zdravlja: Zašto je sve važno pratiti je?

by | novembar 28, 2022
ovulacija

Ovulacija je pojam o kojem verovatno ni ne razmišljamo, osim ako ne pokušavamo da zatrudnimo. Ali evo zašto je važno pratiti je bez obzira na to želimo li u ovom trenutku dete ili ne. 

Osim ako trenutno ne pokušavate da ostanete u drugom stanju, verovatno niste čuli niti razmišljali o ovulaciji od srednje škole i časa biologije.

Ali s obzirom na to koliko informacija ovulacija može da na nam kaže, prvenstveno o reproduktivnom ali i ukupnom zdravlju, dame mogu imati koristi od saznanja kada ovuliraju i šta se dešava sa njihovim telom tokom tog vremena.

Članak se nastavlja posle reklama

Šta je ovulacija?

U najvećoj meri, u pitanju je faza tokom menstrualnog ciklusa kada žena može da ostane u drugom stanju. (Ostale tri faze su menstruacija, folikularna faza i lutealna faza).

Na biološkom nivou, ovulacija je vreme tokom menstrualnog ciklusa kada jajnik oslobađa jajnu ćeliju. Nakon napuštanja jajnika, jajna ćelija putuje dole kroz jedan od jajovoda ( dve tunelske strukture koje povezuju jajnike sa maternicom). Ovo putovanje obično traje 30 sati. Ako ima spermatozoida u jajovodu, gde sperma može da živi tri do pet dana, jajna ćelija se može oploditi. Ako se to dogodi, zigot će se zatim preseliti u matericu da se implantira i u tom trenutku postaje embrion. Time počinje da se formira trudnoća.

Ako nema spermatozoida tokom perioda od više od jednog dana dok se jajna ćelija nalazi u jajovodima, jajna ćelija se ne može oploditi, a samim tim i trudnoća nije moguća.

Članak se nastavlja posle reklama

Slično tome, ako imate redovan ciklus (koji traje od 21 do 35 dana ), nema jajnih ćelija u vašim jajovodima u nedeljama kada nemate ovulaciju, što znači da nema jajne ćelije za oplodnju. To znači da uprkos pogrešnom shvatanju da se trudnoća može desiti svakog  jednog dana tokom menstrualnog ciklusa, to se vrlo retko dešava van prozora ovulacije kod osoba sa redovnim ciklusima. Ali imajte na umu: pošto se slučajevi dešavaju, ne postoje „sigurni“ dani za nezaštićeni seks ako ne želite da zatrudnite.

Koliko često se javlja ovulacija – i koliko dugo traje?

Obično se ovulacija dešava samo jednom mesečno. Tokom redovnog 28-dnevnog menstrualnog ciklusa, ovulacija se obično dešava 14. dana.

Članak se nastavlja posle reklama

Međutim, postoje medicinski uslovi koji sprečavaju ljude da ovuliraju svakog meseca, kao što su primarna insuficijencija jajnika (POI) ili sindrom policističnih jajnika (PCOS). Mnoge hormonske metode kontrole rađanja sprečavaju neželjenu trudnoću tako što u potpunosti sprečavaju ovulaciju, dodaje ona.

Iako retko, postoje neke žene koji ovuliraju više od jednom mesečno, a to je poznato kao hiperovulacija. Trenutno se ne zna mnogo o uzrocima hiperovulacije. Ali uzimanje lekova za plodnost ili nasledni faktor blizanačke trudnoće mogu povećati verovatnoću ovulacije kod pojedinca više puta mesečno.

Članak se nastavlja posle reklama

Dok ovulacija obično traje oko jedan dan, ovulacijski prozor je nešto duži. Ovulacija se odnosi na određeni dan kada se jajna ćelija ispusti iz vašeg jajnika. Ovulatorni prozor, takođe poznat kao prozor plodnosti, je višednevni period kada može doći do trudnoće. Obično se smatra da je ovulatorni prozor dug sedam dana,.

Prednosti praćenja ovulacije

S obzirom na to da je prozor ovulacije jedini trenutak kada neko može zatrudneti, trebalo bi da ima smisla da neko ko pokušava da zatrudni (ili pokušava da izbegne) želi da zna kada ovulira. Ako pokušavate da zatrudnite, prozor ovulacije su dani kada biste želeli da imate snošaj, dok ako ne želite da zatrudnite to su dani kada biste želeli da koristite zaštitu (npr. kondom) ili se uzdržite od odnosa.

Članak se nastavlja posle reklama

Posebno je važno za osobe koje se podvrgavaju tretmanima za plodnost u nadi da će zatrudneti da prate ovulaciju. Na primer, neko ko se podvrgava intrauterinoj inseminaciji (IUI), proceduri koja uključuje medicinsko stavljanje sperme u matericu pomoću malog katetera, mora da zna kada ovulira.

Praćenje ovulacije, međutim, nije korisno samo za žene koji (ne) žele da ostanu u drugom stanju . Praksa vam može reći mnogo o vašem ukupnom zdravlju.

Kako do začeća: Saveti i namirnice za povećanje plodnosti

Članak se nastavlja posle reklama

Ovulacija i zdravlje

Na primer, na ovulaciju mogu u velikoj meri uticati promene u nivou hormona i razne bolesti. Obraćanje pažnje na vaš iscedak tokom perioda ovulacije, koliko često ovulirate i kako se osećate dok ovulirate može vam dati uvid u vaš ukupni zdravstveni status.

Promene i abnormalnosti u ovulaciji mogu pomoći kliničaru da identifikuje osnovne polno prenosive infekcije, reproduktivne abnormalnosti, hormonsku neravnotežu i još mnogo toga. Sa druge strane, samostalno identifikovanje ovulatornih promena može vam pomoći da prepoznate kada je vreme da razgovarate sa zdravstvenim radnicima da biste bili sigurni da je sve u redu.

Kako pratiti ovulaciju

Sada kada ste upoznati sa prednostima saznanja kada ovulirate, verovatno želite da znate kako da pratite ovulaciju. Unapred, Hackle opisuje četiri načina za praćenje kada ovulirate.

Članak se nastavlja posle reklama

Izmerite svoju bazalnu telesnu temperaturu

Vaša telesna temperatura raste kada ovulirate“, objašnjava Hakel. Temperatura većine ljudi je oko 36 stepeni pre ovulacije i raste oko četiri desetine jednog stepena tokom ovulacije na 37 do 38 stepeni.

Kada merite telesnu temperaturu kada ste potpuno mirni, to je poznato kao merenje bazalne telesne temperature. Merenje bazalne telesne temperature svakog dana pre nego što ustanete iz kreveta tokom dana — i evidentiranje u aplikaciji ili grafikonu o metodi svesti o plodnosti — omogućiće vam da posmatrate promene telesne temperature i stoga predvidite i posmatrate svoj prozor ovulacije. Pošto su promene temperature tako male, biće vam potreban poseban uređaj za praćenje bazalne temperature da biste to uradili ispravno.

Članak se nastavlja posle reklama

Probajte metodu cervikalne sluzi

Postoje promene u cervikalnoj sluzi (vaginalni sekret) koje oslobađa vagina koje se mogu proceniti da bi se videlo da li se čini da je došlo do ovulacije.

Iako su svi različiti, obično je cervikalna sluz bela, gušća i lepljiva pre ovulacije i menja se da bi bila bistrija, vlažnija, klizava i rastezljiva poput žumanca neposredno pre i tokom ovulacije, kaže ona. To je zato što hormoni koji kontrolišu vaš menstrualni ciklus takođe uzrokuju da grlić materice proizvodi posebnu vrstu sluzi, koja se oslobađa kroz vaginalni kanal

Postoji mnogo načina da proverite ovu sluz. Jedan je da obrišete vaginu pre upotrebe toaleta ujutro i da pogledate iscedak.Drugi način je da jednostavno pogledate iscedak na donjem vešu. Ali najtačniji način je da stavite čist prst u vaginalni kanal i prevucite ga okolo, zatim uklonite prst i protrljajte konzistenciju između prstiju (naravno, odmah nakon toga operite ruke).

Nakon provere sluzi, zabeležite nalaze u grafikonu ili aplikaciji. Nakon nekoliko meseci svakodnevnog praćenja, bolje ćete razumeti kakvu vrstu sekreta proizvodite u različitim tačkama vašeg ciklusa, i stoga možete izbeći (ili dati prioritet) nezaštićenom snošaju u i oko vašeg prozora ovulacije.

Korišćenje metode bazalne telesne temperature sa metodom cervikalne sluzi je najbolji način da se dobije tačna ideja da li dolazi do ovulacije .

Aplikacije  za praćenje ovulacije

Takođe možete pokušati da koristite aplikaciju za praćenje ovulacije, koja se, FTR, razlikuje od osnovne aplikacije za praćenje menstruacije. Aplikacije za praćenje perioda daju vam do znanja kada možete očekivati krvarenje, što je korisno da znate kada ćete možda morati da imate sanitarne proizvode pri ruci. S druge strane, aplikacije za praćenje ovulacije obično pokušavaju da predvide kada će doći do krvarenja, ali gledaju i druge telesne promene. Generalno, ove aplikacije zahtevaju više informacija od vas, tražeći od vas da evidentirate telesnu temperaturu, nalaze cervikalne sluzi, položaj grlića materice (također koliko je visoko ili nisko vaš grlić materice pozicioniran u vašoj vagini) i druge simptome kako biste bolje predvideli svoj prozor ovulacije.

Glavna prednost aplikacija za praćenje ovulacije je ta što vam omogućavaju da pratite bazalnu telesnu temperaturu i cervikalni sluz direktno sa telefona, umesto da vam je potrebna olovka i papir. Osim toga, manji je rizik da zaboravite da zapišete svoje simptome jer većina šalje dnevne podsetnike.

Vredi napomenuti: Neke aplikacije za praćenje menstruacije i ovulacije imaju dvostruku funkciju, predviđajući kada ćete ovulirati na osnovu trajanja vašeg prosečnog perioda. Ali osim ako aplikacija ne prikupi i informacije o gore navedenim simptomima ovulacije, biće manje tačna.

Kućni test ovulacije

Ako jednostavno želite da znate da li imate ovulaciju jednog dana, testovi za ovulaciju kod kuće kao što su Moderni test ovulacije plodnosti ili Natalistički test ovulacije su pristojne opcije.

Ketovi za testiranje ovulacije su testovi bez recepta koji otkrivaju koliko je luteinizirajućeg hormona (LH) u vašem urinu i stoga funkcionišu slično testovima trudnoće kod kuće. LH signalizira jajnicima kada je vreme da se oslobodi jajna ćelija, tako da se količina LH prisutna u mokraći povećava oko 36 sati pre ovulacije.

 

Tharakorn/iStock/Getty Images Plus via Getty Images; FotoDuets/iStock/Getty Images Plus via Getty Images;